Haber Bekir Güneş 

Güneydoğu Ekspres Diyarbakır'ın Kulp İlçesi'nde 8 yıl önce teyzesinin o zaman 17 yaşındaki kızı E.P.'yi hamile bırakmakla suçlanan ancak DNA testi ile suçsuz olduğu belirlenerek mahkemede beraat eden 28 yaşındaki Muharrem Yıldırım'ın töre saikiyle öldürdüğü gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebet hapis cezası verilen kızın erkek kardeşi M.N.P'nin cezası Yargıtay tarafından fazla bulunarak bozuldu.

Yargıtay 1'inci Dairesi kararında, cezanın töre saikiyle verildiğini ancak, suça sürüklenen çocuğun kendi subjektij değer yargılarına aykırı hareket ettiğini düşündüğü maktülü toplumsal bir istek olmaksızın kasten öldürmesi biçiminde gerçekleştirdiğine karar vererek, yargılamanın yeniden yapılmasını istedi.

DNA testi ile aklanmasına ve beraat etmesine rağmen teyzesinin kızını hamile bırakmakla suçlanan ve Silvan ilçesinde 8 Kasım 2011 tarihinde öldürülen 28 yaşındaki Muharrem Yıldırım'ın öldürülmesi ile ilgili yapılan yargılamada katil zanlısı M.N.P ve yakınlarına verilen cezalar, Yargıtay tarafından bozuldu. Diyarbakır 7'inci Ağır Ceza Mahkemesince 2015 yılında verdiği kararda, cinayeti işleyen suçü sürüklenen M.N.P'ye, töre saikiyle hareket ettiği gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebet hapis cezası verdi. Ağır tahrik indirimi uygulanmayan ceza, yaşının küçük olması nedeniyle 24 yıla indirildi. M.N.P'nn 11 yakını ise yargılandıkları davada beraat etti.

"Kasten adam öldürmekten ceza verilsin"

Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, verdiği kararda öncelikle yerel mahkemece beraat eden 11 kişinin bereat kararını onarken, suça süreklenen M.N.P'ye verilen cezayı ise fazla buldu. Kararında, "töre" ve "töre saiki" ile ilgili uzun değerlendirme yapan Yargıtay Ceza Dairesi, kararında şöyle dedi:

"Suça sürüklenen çocuğun kız kardeşi olan E. ile maktülün bir süre gönül ilişkisinin olduğu ancak daha sonra bu ilişkinin son bulduğu E.'nin 18 yaşından küçük olduğu bir tarihte evlilik olmaksızın hamile kalması üzere olayın resmi makamlara intikal ettiği, E.'nin alınan ifadesinde çocuğun babasının maktül olduğunu söylediğini, ancak yaptırılan babalık testinde çocuğun maktülden olmadığının anlaşıldığını bu nedenle maktül hakkında açılan kamu davasında beraatine karar verildiği, bununla birlikte yaşanan bu tür hadiselerden maktülü sorumlu tutan suça sürüklenen çocuğun kendi subjektij değer yargılarına aykırı hareket ettiğini düşündüğü maktülü toplumsal bir istek olmaksızın kasten öldürmesi biçiminde gerçekleştirdiği eyleminde, suça sürüklenen çocuk hakkında haksız tahrik hükümleri uygulanmaksızın kasten öldürme suçundan TCK'nın 81.  maddesi uyarınca hüküm kurulması gerekirken suç niteliğinde yanılgıya düşülerek yazılı şekilde töre saikiyle kasten öldürme suçundan TCK'nın 82/1-K madddesi gereğince hüküm kurulmak suretiyle fazla ceza tayini yapılmıştır."

Yargıtay'ın bozma kararından sonra DNA testi ile aklanmasına rağmen evli ve 1 çocuk babası Muharrem Yıldırım'ı öldüren M.N.P'nin yargılanmasına Diyarbakır 7'inci Ağır Ceza mahkemesinde yeniden başlanacak.

Yargıtay'ın bozma kararına tepki gösteren Yıldırım ailesi, cinayet suç tarihinde çocuk olan kişinin ailesi tarafından yönlendirilmesi ile cinayetin gerçekleştiğini, aile bireylerinin bereaat ettiklerini ve Yargıtay'ın da bunu onadığını söylediler.

Editör: TE Bilişim