Diyarbakır’da yine eskilerde ve mutfakta usta ev hanımları tarafından ayva ile yapılan yemeklerden olan ayvalı enginar yemeği, lezzeti ile ayva ve etin karışımından doğan bir tattır.

Kentte özellikle ayvaların bol olduğu sonbahar aylarında evlerde ve belirli lokantalarda bu yemeği bulmak mümkündür.

Yemek için gerekli malzemeler:

250 gram kuşbaşı kuzu eti

2 orta boy ayva

6 orta boy enginar

Yarım çay bardağı ayçiçeği yağı

3 taze sarımsak

150 gram arpacık soğan

1 yumurta

1 yemek kaşığı un

1 limon

Tuz

Karabiber

Yemeğin yapılışı:

Ayvaların kabuklarını soyup ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkarın. Ayvaları iri parçalar şeklinde doğrayın. Ayvaları ve enginarları kararmamaları için yarım limonun suyu eklenmiş suda bekletin. Kuzu etini tencerede ayçiçeği yağı ile birlikte 8-10 dakika kavurun. Suyunu çekince kabukları soyulmuş arpacık soğanlarını ekleyerek 2-3 dakika daha kavurun. 3 bardak sıcak su ilave ederek 10 dakika pişmeye bırakın.

Daha sonra enginarları ilave ederek 10 dakika pişirin. Taze sarımsakları 2 cm uzunluğunda doğrayın ve tencereye ilave edin. Orta ateşte 15 dakika pişirmeye devam edin. Yumurta sarısı, 1 yemek kaşığı un ve yarım limonun suyunu 2 bardak daha su ekleyerek ayrı bir kapta iyice çırpın. Hazırladığınız sosu yemeğin ortasına yavaş yavaş ekleyin. Karabiber ve tuz ilave edip bir taşım daha kaynatın. Sıcak olarak servis yapın, afiyet olsun.