Günümüz dünyasında artık para elde etmek çok zor olsa da, herkes kolay para kazanma peşine düşmüş, kimi bunu bir şekilde başarabilse de kimi için ise hüsranla sonuçlanmaktadır. Özellikle son zamanlarda bazı uyanıklar paranın kolay bulacağı bir çok yöntem belirlemiş; dolandırıcılık!!

Çoğu kişi yaptığı asıl işin dışında ek işlere yönelerek kendilerine ekstra kaynak sağlamaya çalışıyor. Son zamanlarda hayali şirketler kurup köylünün, çiftçinin alın terini gasp etmeye çalışan kişiler türemiş. Peki, bunu nasıl mı yapıyorlar? Güven oluşturmak ve yüksek kâr getirisine kişileri ikna etmek, bu vesile ile kendilerini kaptıranlar…

Paravan şirketler veya 'Çiftlik Bank' gibi çeşitli konularda profesyonel kurumlarla çalışarak pazar kazanma elbette mümkün. Bir firmayı dizayn etmek, kontrolünü ve koordinasyonu sağlamak. Bu bölgeden ve coğrafyada güveni sağlamak pekte zor değildir. Çevrenizde güvenilir insanları olması veya iş ortaklarınızdan bir veya bir kaçı tanınmış emin olunacak kişilerin olması kafidir.

Belirttiğimiz gibi para kazanmak noktasında birçok basit örnekler vardır. Bu örneklerden bir kaçına değinmek gerekirse saadet zinciri modeliyle de kurulduğu dolandırıcılık şebekesiyle, onlarca kişiden toplandığı milyonlarca lirayı alıp kendi hesaplarına veya yakınlarının hesaplarına geçirip ortadan kayboluna biliniyor.

Mehmet Aydın’ın hikâyesini okurken, Türkiye’de halkın kandırılmaya ne kadar teşne olduğunu düşündüm. Facebook’ta dolandırılan mı istersin, cep telefonu mesajıyla banka şifresini kaptıran mı, yoksa kapısına polis kıyafetiyle gelene tüm parasını teslim eden mi? Biraz saflık, biraz bilmemezlik, biraz üniformalıya itaat, biraz da çıkarcılık diyelim isterseniz. Düşünmeden, sorgulamadan, aklımızı kullanmadan kazanmak için kaybediyoruz.

"Silvan'da Çiftlik Bank"

Silvan'a bağlı kırsal Gündüz Mahallesi'ne geçen yıl Mardin'den gelen M.A. ile A.A., hayvan ticaretiyle uğraştıklarını belirtip, mahalle sakinlerinden Mensur Aranacak'a ait çiftliği kiraladı.

M.A. ile A.A., çiftliği kullandığı süre boyunca, mahalleli başta olmak üzere çevre ilçelerdeki havyan yetiştiricileriyle alışveriş yaptı.

A.A. ile M.A., çiftliğini kiraladığı Mensur Aranacak'tan geçen yılın Kasım ayında ödemek üzere 600 bin TL tutarında 230 büyükbaş ve birçok hayvan üreticisinden senet karşılığında yaklaşık 20 Milyon TL para ile hayvan aldı ardından ortadan kayboldu.

Bu sadece Silvan'la sınırlı kalmıyor Hazro, Bismil, Kocaköy, Lice, Hani ve Batman'ın Sason ilçelerini kapsayan "Saadet zincirine" katılarak, iştahı bayağı kabartıyor. İsteyene parasına para katacak, isteyenin tosuna, tosun katacağı sözleriyle akın akın paracılar ve tosuncular gelmeye başlıyor. Her şey çok güzel işlerken, Mardinli tosuncuğunda iştahı kabardıkça kabarıyor. Ön ödemeler sağlam yapılıyor. Taksit ödemeleri zamanında ödeniyor. Bütün ülke yeni yıla hazırlanırken, bizim Mardinli tosuncuklar da 2020 yılının başlarında ortadan kaybolma hesaplarını yapmışçasına çiftliği gece yarısını boşaltmaya başlamışlar bile...

 2 Kardeş Tutuklandı

Silvan ilçesinde çiftçilerden 20 milyon liralık vurgun yaparak kayıplara karışan iki kardeş Mardin'de jandarma ekiplerine teslim oldu. Gözaltına alınan zanlılar, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Edinilen bilgiye göre, yaklaşık 7 ay önce Silvan'a bağlı Gündüz köyünde çiftlik kuran iki kardeş, Diyarbakır'ın Silvan, Hazro, Bismil, Kulp ile Batman'ın Sason ilçelerindeki çiftçilerden yaklaşık 20 milyon lira değerindeki büyükbaş hayvanları alarak kayıplara karıştı. M.A. ve A.A.'dan bir süre haber alamayan köy sakinleri, zanlıları bulmak için harekete geçti.

Mağdurlar, cep telefonlarını kapatıp sırra kadem basan kardeşlerin bulunması için emniyete başvurdu. Yapılan çalışmanın ardından M.A. ve A.A., ikna edilerek Mardin'in Artuklu İlçe Jandarma Komutanlığı Merkez Jandarma Karakol Komutanlığına teslim oldu.

Silvan Cumhuriyet Savcılığınca şüphelilerin Mardin Cumhuriyet Savcılığında SEGBİS ile ifadesi alındı. Daha sonra tutuklanma istemi ile Silvan Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen iki kardeş, tutuklanarak Mardin Kapalı Cezaevine gönderilirken, mağdurlar ise, paralarımız ne olacağı endişesini yaşamaya başladı.

Kendilerine geçmiş olsun diyoruz…