Bayramların vazgeçilmezi olan Diyarbakır Çöreği, eskiden hemen hemen her evde yapılmakta idi. Ev hanımları ya kendi evlerindeki fırınlarda, ya da evde yaptıkları hamuru en yakın fırına göndererek, bu nefis çöreği hazırlarlardı.

Diyarbakır Çöreği’nin en büyük özelliği, hamuruna süt, susam, mahlep, tereyağ ve çörek otu karıştırılmasıdır. Günümüzde birçok mahalle fırınında da bu çöreği bulabilmek mümkün…

Gerekli malzemeler:

1 su bardağı ılık süt

1 çay bardağı zeytinyağı

1 çay bardağı eritilmiş tereyağ

Yarım paket yaş maya

2 çorba kaşığı susam

1 çorba kaşığı mahlep

1 çorba kaşığı çörek otu

1 çay kaşığı tarçın

1 tatlı kaşığı tuz

Alabildiği kadar un

Üzeri için:

Yumurta sarısı

Çörek otu

Çöreğin yapılışı:

İlk önce süt, şeker ve mayayı karıştırıp kabartıyoruz. Zeytinyağı ve tereyağını daha sonra çörek otu, tarçın, susam ve mahlepi sıvı karışıma ekliyoruz. Unu yavaş yavaş eklerken tuzunu atıyoruz. Ele hafif yapışan yumuşak bir hamur yapıyoruz.

Üzerini streç ile kapatıp kabarana kadar bir saatten fazla bekliyoruz. Kabaran hamuru tekrar yoğurup mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp elimizde uzunlamasına yuvarlayıp bir parmak kalınlıkta elle düzeyip ikiye-üçe rastgele kesiyoruz. Elimizi yağlayıp, normal boyutta kestiğimiz hamurları tepsiye dizip bir süre dinlendiriyoruz.

Daha sonra çöreklerin üzerine yumurta sarısı ve çörek otunu karıştırıp sürüyoruz. Fırında üzerleri kızarana kadar 180 derecede pişiriyoruz. Afiyet olsun.