Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nın toplantı salonunu hınca hınç dolduranların tüylerini ürperten ifadeleri yazımızın ana başlığına aldık. Bu sözler, batıda hazır giyim sektöründe iş yapan 50 yatırımcıyı Diyarbakır'a getiren Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Sayın Hüseyin Öztürk'e ait.

Kendisi yıllardır bu sektörün içinde. Başkanlığını yaptığı Moda ve Hazır Giyim Federasyonu, 2012 yılında 11 dernek ve bin 500 üye ile kurulmuş, aradan geçen 7 yılda 30 dernek ve 9 bin 300 üyeye ulaşmış Türkiye'nin en çok istihdam sağlayan kurumlardan biri.

Geçen haftaki köşem de bu federasyonun önemli işlere imza attığına vurgu yapmıştım. Moda ve Hazır Giyim Federasyonu ve Başkanı Hüseyin Öztürk, duruşları ve mesajlarıyla yine beni yanıltmadı.

Kendisine eşlik eden batılı yatırımcıya "Diyarbakır'ı salt teşvikler ve devlet imkanlarından faydalanılacak bir kent olarak görmüyoruz" mesajının altını çizerken, şu önemli mesajları verdi:

"Doğunun batıya ekmek için, aş için gittiği bir dönemde, biz batıyı doğuya tanıştırmaya getiriyoruz. Gelin tanışın, Diyarbakır’ın ciğerini yerken, insanlarının yüreğini burada yerinde görün, yüreklerine dokunun diyoruz.

Diyarbakır sektörümüz için çok ciddi bir potansiyele sahip. Özellikle Tekstil İhtisas OSB’nin kurulması ile birlikte moda ve hazır giyimde Diyarbakır’ın cazibe merkezi olacağını düşünüyorum.

Sektörümüzün doğru bir şekilde kümelenmesi gerekir. Şehirler kendi için birbiriyle rekabet değil partnerlikler oluşturması lazım.

Birinde iplik varsa diğerinde kumaş olmalı. Pazılın bir parçası gibi; birbirine ihtiyaç duyacağı, ama asla birbirini yok edeceği anlayışta olmamalı.

Bu bölgelerimizde hem ekonomik anlamda üretimlerinin kolay ve maliyetlerinin düşük olması, hem de bölgeye sosyal barış anlamında da katkı sağlamak için Diyarbakır’a geldik. Ümit ediyorum ki, Diyarbakır’dan sesimiz gerekli yerlere gider. Diyarbakır sektörel anlamda bir cazibe merkezi haline gelir."

Evet, Diyarbakır ve hatta Doğu ve Güneydoğu'nun tamamı, genç nüfusu ile karma tekstil sektörü açısından ciddi bir potansiyeli bünyesinde barındırıyor. Devlet teşviklerini de ele alırsak bölge, bu sektördeki yatırımcı açısından muazzam bir yer. Ancak, en önemlisi batı-doğu kaynaşması ve sosyal yaşama etkisi. Tanışma, anlaşma, kaynaşma için daha da önemli fırsat.

Diyarbakır'daki bu buluşmaların daha da çoğalması ümidiyle organizeye ev sahipliği yapan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi, Güneydoğu Tekstil ve İş Adamları Derneği, Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği'ne sonsuz teşekkürler.

Saygılarımla.