İlki 2010 yılında yapılan TÜYAP Diyarbakır Kitap Fuarı, bu yıl 7'nci kez kitapseverlere kapısını açtı. Yayınevleri, yazarlar ve okurlar bir yıl aradan sonra yeniden buluştu. İlk dört günde TÜYAP'ı ziyaret edenlerin sayısı 77 bin 200. 6 Ekim'e kadar devam edecek fuar boyunca rakamın 200 bini bulması bekleniyor. İstatistikler Türkiye ortalamasının üzerinde. Daha önce İstanbul, İzmir, Samsun ve Çukurova'da yapılan benzeri fuar İstatistikleri de bunu doğruluyor.

2018'de İzmir'de yapılan kitap fuarı 484 bin, İstanbul'daki fuarı 611, Çukurova'daki fuarı 341, Samsun'daki Karadeniz Kitap Fuarı'nı 184 bin kişi gezdi. Nüfusla kıyasladığında söz konusu kentlerin yüzde 5'ine bile tekabül etmiyor.

Diyarbakır'da geçen yıl 6 gün süren kitap fuarı 109 bin kişi tarafından ziyaret edilmişti. Bu yıl ki beklenti 9 günlük sürede 200 bin. Yaklaşık 2 milyon nüfus baz alındığında bu rakam kentin yüzde 10'unun fuarı ziyaret edeceği anlamına geliyor.

Bu yıl sadece ziyaretçi sayısı artmadı, aynı zamanda stant açan yayınevi sayısında da bir artış söz konusu. TÜYAP yetkililerinin verdiği bilgiye göre geçen yıl 142 olan yayınevi sayısı 160'a yükselmiş durumda.

Tüm pozitif gelişmelerin mimarı 2009'dan beri organizasyona iştirakçi olan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve TÜYAP Diyarbakır Bölge Müdürlüğü'ne ait. Büyükşehir Belediyesi, Valilik ve Karacadağ Kalkınma Ajansı ise, 10 yıl aradan sonra ilk kez bu organizasyondan imzasını çekti. Ayrıca büyükşehir belediyesi "personel yetersizliği" gerekçesiyle öğrencilerin fuar alanına taşınması için otobüs tahsis etmedi. Sadece fuarın son iki gününe belediyenin otobüs tahsis edeceği belirtiliyor.

Kitap bilgidir. Faydası çok, zararı yoktur. O nedenle kentteki tüm kurum ve kuruluşların bu tür organizasyonlara katkı sağlaması bu kentin yararınadır.