Günümüzde pek az mutfakta yapılan kabak bastısı yemeği, Diyarbakır'da eskiden kabağın bol olduğu yaz aylarında tercih edilirdi. Değişik yörelerde de yapılsa bile, Diyarbakır’a özgü yapılan bu yemek, yaz aylarının lezzetlerinden sayılır.

Gerekli malzemeler:

2 su bardağı nohut

1 kilogram kuzu kuşbaşı et

5 yemek kaşığı tereyağı

Yarım çay bardağı sıvı yağ

2 adet kuru soğan

2 adet rendelenmiş domates

1 kilogram kabak

1 yemek kaşığı domates salçası

Yarım bağ taze nane

1 çay kaşığı karabiber,

1 adet limon suyu

Yemeğin yapılışı:

Nohutları ayıklayıp, bir gece öncesinden soğuk suda ıslatarak şişmeye bırakın ve ertesi sabah tuzlu suda nohutlar yumuşayıncaya kadar haşlayıp, kabuklarını soyun ve bir kapta bekletin.

Etleri tencereye koyup, üzerlerini aşacak kadar su içinde ateşe oturtun, yumuşayıncaya kadar pişirin. Tuzunu katıp ateşten alın.

Kabakların içlerini oyarak çıkarıp, doğrayın. Tavada tereyağını eritin. Yağ kızınca soğanları yağda biraz kızartın.

Hazırladığınız malzemeleri et, kabak, kavrulmuş soğan ve nohut sırasıyla bir tencereye kat kat döşeyin. Üzerlerine haşlanan etin suyundan 2 su bardağı et suyuna domates rendesi, salça, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın ekleyin. Tencereyi orta ateşe oturtup, 30 dakika pişmeye bırakın.

Pişme sırasında suyu çok azalırsa et suyu katın. Tuzunu kontrol edin, limon suyunu koyarak bir taşım kaynatıp tencereyi ateşten alın. Kabak bastıyı bir sahana aktarıp, sıcak olarak servis yapın. Afiyet Olsun.