İnsanların bedenen yenik düştüğü hallerde şifa kapısıdır hastaneler. Hekimin kapısına gidildiğinde şikayet anlatılır, teşhis için çeşitli tetkikler yapılır, sonra da tedaviye başlanır. Cerrahi bir müdahale gerektiğinde de hasta yakınları ameliyathane kapısında Allah’tan sonra hipokrat yemini etmiş hekimlerimize emanet eder sevdiklerini.

Bir de ağzı var dili yok olan canlarımız var. Onlar henüz dertlerini anlatamayacak derecede küçüktürler, bebektirler. Onlar için de Diyarbakır’da çok ciddi paralar harcanarak donatılan bir hastanemiz var: Diyarbakır Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi.

Bu hastanemiz Diyarbakır’ın ve bölgenin en iyi hastaneleri arasında gösterildi bir dönem. 2017 yılında “Normal doğumda Türkiye birinciliği” elde eden hastanemiz, son dönemlerde bebek ölümleri ile gündemde…

Kentteki kayyum tartışmaları arasında kaybolan ciddi bir iddiayı burada paylaşmak istiyorum. 3 hafta önce basın açıklaması yapan Diyarbakır Birlik ve Akademik Düşünce Derneği, söz konusu hastanede sadece 2018 yılında 37 bebeğin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Dernek Başkanı Muhammed Beybur’un iddiaları oldukça önemli. Beybur’a göre bebek ölümlerinin nedeni “hijyensizlikten kaynaklı yaygın enfeksiyon.” Bebek ölümlerinin 2019 bilançosunun da benzer olduğu söyleniyor. Dernek Başkanı iddiasını daha da öteye taşıyıp “Yapılan denetimlerde, Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi ve kuvözlerin temizliğinin yapılmadığının tutanak altına alındığını” belirtiyor.

Peki, bu ciddi iddialar karşısında neler yapıldı/yapılıyor?

Hemen aktaralım.

Bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır Birlik ve Akademik Düşünce Derneği’nin açıklamasından sonra Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanlığı, dernek yönetimine ulaşarak, söz konusu hastaneyle ilgili eldeki bilgi ve belgeleri istedi.

Konuyla ilgili görüştüğümüz Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, “Hastanenin yapmış olduğu araştırmada herhangi bir şüpheli bebek ölüme rastlanmadığını” bildirdi.

Ortada büyük bir iddia ve İl Sağlık Müdürlüğü üzerinden hastanenin yanıtı var. Ancak kısa adı BAD-DER olan Diyarbakır Birlik ve Akademik Düşünce Derneği, 06.08.2019 tarihinde konuyu yargıya taşıdı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuran BAD-DER, İl Sağlık Müdürü M. Sait Avar, Halk Sağlığı Başkanı Zülfü Barış Şahin, Kamu Hastaneleri Başkanı Abidin Tüzün ve Kadın Doğum Hastanesi Başhekimi Özgür Demirel hakkında “Olası kast ile kasten öldürme-ihmali davranışla kasten öldürme-Taksirle öldürme” suçundan cezalandırılmasını istedi.

Dernek Başkanı Muhammed Beybur, savcılığa sunduğu dilekçede, “Derneğimiz tarafından hazırlanan ekli rapor ile re’sen yapılacak soruşturma sonucunda elde edilecek deliller kapsamında ve yukarıda açıklanan gerekçelerle somut maddi gerçekliğin ortayı çıkartılabilmesi amacıyla, öncelikle bebek ölümleri ile ilgili anılan Hastanedeki tüm belge ve bilgilerin toplanarak muhafaza altına alınmasını; Konunun Sağlık Bakanlığı’na ihbar edilerek Sağlık Bakanlığı müfettişlerince konunun araştırılıp raporlanmasının istenmesini;  Yukarıda isimlerine yer verilen şüpheliler ile bebek ölümleri nedeniyle kusuru görülecek diğer şüphelilerin tespiti ile cezalandırılmaları için haklarında iddianame düzenlenmesini, Dernek Tüzüğümüzün 2. maddesi uyarınca Yönetim Kurulu adına arz ve talep ederiz” ifadelerini kullandı.

Bekleyip, yargının vereceği kararı hep birlikte göreceğiz.

Saygılarımla.