Yaz aylarında sebzelerin bol olmasından dolayı, Diyarbakır mutfağının ana yemeklerini de bu sebzelerden yapılan yemekler oluşturuyor. Yazın sebzelerden yapılan bu yemeklerden biri de Patlıcan Dizme yemeğidir. Yapımı çok kolay olan bu yemek, yaz aylarının ana yemeklerinden sayılıyor.

Bu yemek için gerekli malzemeler şunlar:

1 kg kemer patlıcan

Yarım kg az yağlı kıyma

2-3 tane yeşil biber

2-3 tane orta boy domates

1 su bardağı zeytinyağı (kızartmak için)

1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

Bir tatlı kaşığı domates salçası

Bir tatlı kaşığı biber salçası

Tuz ve karabiber

Yemeğin yapılışı:

Patlıcanların saplarını kesip yıkayın, iki tarafından karşılıklı iki şerit soyun. 1,5 cm'lik halkalar şeklinde dilimlenip bir süzgece alın, üzerine bir kaşık kadar tuz serpin. Bir saat kadar bir yerde bekletilir. Bu arada patlıcanlar biraz sulanacaktır. İyice sulanan patlıcanlardan birkaç dilimi üst üste koyup, iki avuç arasında bastırılarak suyu iyice sıkılır. Böylece hem acı suyu gidecek, hem kızartırken yağ sıçramasına engel olunacaktır.

Derin bir tavada ya da fritözde biraz kızartılır. Bir kevgirle alınıp kağıt havlu serilmiş bir tabağa koyularak fazla yağı çekmesi sağlanır. Diğer yandan domates ve yeşil biberler 2-3 cm büyüklüğünde dilimlenir. Kıyma, kırmızı biber, karabiber ve tuzla terbiyeledikten sonra da yoğrulur.

Yuvarlak veya dikdörtgen derince bir fırın kabına, iki patlıcan arasına boyutları uygun şekilde yuvarlak yassı bir et köftesi yapılarak yerleştirilir, (et köfteleri için cevizden biraz küçük yuvarlaklar alınıp ve yassılaştırılır). Arasına et köftesi koyulan patlıcanların bir tarafına dilimlenmiş bir dilim domates ve bir biber konur.

Hazırlanan malzemeler bitince salçalar bir kaseye koyulur bir bardak su ile eritilip, hazırlanan yemeğin üzerine gezdirilir. Fırın kabındaki malzemelerin seviyesine gelecek şekilde su ilave edilerek suyu tamamlanır. Önce 250 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika pişirilir. Sonra fırının derecesi 180 dereceye düşürülüp üstü yanmadan kızarana kadar pişirilir (yaklaşık olarak 30 dk).

İsteğe göre, yanında pilav ve cacık ile servis edilir. Afiyet olsun.