Irak’ta 24 Ekim’de yeniden başlayan protesto eylemleri, yayılarak devam ediyor.

Petrol ihracatçısı ülkeler örgütünde ikinci üretici ülke olan Irak’ta, sivil itaatsizlik eylemleri petrolü de vurdu.

Eylemcilerin petrol şirketleri ve limanlardaki alt yapılara giden yolları kapatması nedeniyle yaşanan ulaşım sorunu, günlük 3,4 milyon varil olan petrol ihracatını yavaşlattı.

Ülkenin kuzey batısındaki Kayyara petrol yatağı, günlük 30 bin varil olan üretimini üç gün boyunca güneydeki Basra’ya gönderemedi.

Adını vermeyen bir yetkili AFP’ye yaptığı açıklamada sevkiyatın yeniden ne zaman başlayacağını bilmediklerini belirterek, “Durumun istikrara kavuşması ve yolların yeniden açılmasına bağlı” dedi.

Ülkedeki petrol yataklarının çoğundaki üretim, Kayyara’dakinin aksine karayolu ile değil, boru hatları ile ihraç ediliyor.

OPEP’in ikinci, dünyanın beşinci petrol ihracatçısı olan Irak’ta halk işsizlik ve yoksulluktan kırılıyor. Eylemciler, Irak gelirlerinin yüzde 90’ını temsil eden petrolden payını istiyor. Uzmanlar, halk ayaklanmasının ihracat üzerindeki etkilerinin ekonomi açısından felaket sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunuyor.

Irak’ta protesto eylemleri bir ayı aşkın bir süredir devam ediyor. 1 Ekim’de başladı ve bir hafta sonra, hükümetin vaatlerini yerine getirmesi için 24 Ekim’e kadar süre tanındı. Ancak talepler yerine getirilmediği için eylemler yeniden bu kez sivil itaatsizlik biçiminde boyutlandı. Bağdat ve güneydeki Şii kentlerine yayılan protestolarda rejimin düşmesi talep ediliyor. Hafta başından beri Bağdat, Kerbela ve Nasıriye’de güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu en az 13 kişi öldü, onlarcası yaralandı. 1 Ekim’den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı 270’i aştı. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim