Amerikalı üst düzey bir diplomat, ABD’nin Yemen’deki savaşa çözüm bulmak amacıyla Husi milisleri ile müzakere halinde olduğunu açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Yakın Doğu asistanı David Schenker, Suudi Arabistan ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Yemenli Husilerle müzakere halinde olduklarını belirtti.

Schenker, “Husilerle, çatışmaya kabul edilebilir karşılıklı müzakereli bir çözüm bulmaya çalışmak için Husilerle imkan ölçüsünde müzakereler başlattık” dedi.

Wall Street Journal (WSJ) gazetesi de Ağustos ayı sonundaki bir haberinde ABD yönetiminin, Yemen’de İran destekli Husilerle doğrudan müzakerelerde bulunmaya hazırlandığını yazmıştı.

Gazeteye göre, bu girişim bölgesel savaş endişesinin arttığı bir dönemde Donald Trump yönetimi ile Husiler arasında ilk iletişim kanalını açabilir.

Kısa temaslar gerçekleştirmişti

Eski Başkan Barack Obama döneminde Amerikalı yetkililer Haziran 2015’te, diğer bir ifadeyle Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun Yemen müdahalesinden üç ay sonra Husilerle kısa temaslar gerçekleştirmişti. Bu görüşmelerde Husilerin BM çatısı altında Cenevre’deki müzakerelere katılması için ikna çalışması yürütülmüştü. Cenevre görüşmeleri ve şimdiye kadarki diğer görüşmeler Yemen’deki çatışmanın son bulmasını sağlamadı.

Yemen’de İran destekli Şii Husi milislerinin 2014 yazında başlattığı isyanın ardından başlayan iç savaş, Mart 2015’te başkent Sana’nın ele geçirilmesi ve Cumhurbaşkanı Abdrabbo Mansur Hadi’nin kaçmasıyla bölgesel bir savaşa dönüşmüştü. İki bölgesel rakip olan Suudiler ve İran’ın vekalet savaşı yürüttüğü Yemen’de, dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor.

Yemen’deki savaşta farklı insani kuruluşlara göre, çoğu sivil olmak üzere onbinlerce kişi hayatını kaybetti. BM’ye göre 3,3 milyon kişi halen iç göçe maruz kalmış durumda ve 24,1 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Bu da nüfusun yüzde 80’ne denk geliyor. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim