Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani barış için, “iyi bir zaman” olduğunu belirterek, Talibanları Afgan hükümeti ile müzakere etmeye çağırdı.

Talibanlar şimdiye kadar Eşref Gani ve hükümetiyle tartışmayı reddetti. Taliban hareketi, Afgan hükümetini ABD’nin “kuklası” olarak değerlendiriyor.

Son günlerde Talibanlar ile Amerikalılar arasında Katar’ın Doha kentinde görüşmeler oldu. Salı günü tamamlanan son görüşmelerde belirgin ilerlemeler kaydedildiği belirtiliyor. Devlet Başkanı Gani’ye yakın bazı kişiler de Pazar ve Pazartesi günleri gerçekleşen görüşmelere, “kişisel” olarak katıldı.

Görüşmeler ardından Afgan taraflar ortak bir karar yayınlayarak, yaklaşık 40 yıldır kesintisiz savaş halindeki ülkede “barış için bir yol haritası” sözü verdi.

Eşref Gani, Avrupa Birliği tarafından Kabil’de yolsuzlukla mücadele için düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada, “Son 18 yıl içerisinde barış için, realist bir barış için uygun zaman yoktu. Bugün, uygun bir zamandayız” dedi.

Talibanlar ve hükümetin müzakere etmesi gerektiğini söyleyen Gani, zira çatışan taraflar olduklarını ifade etti. Gani, “Eğer bu fırsatı kaçırırsak, sorumluluk büyük olur” dedi. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim