Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyini Suriye'ye ilişkin bilgilendiren Ursula Mueller, ülkenin bir çok yerinde insani durumun bu yılın başına göre çok daha kötü olduğunu iddia etti.

Suriye'nin kuzeybatısında İdlib'de Esad yönetimi destekçilerinin hava saldırılarına devam ettiğini ve silahlı muhalif grupların da kentin güneyinde ve Halep'e yönelik saldırılarını artırdığını belirten Mueller, sahadaki durumu ''alarm verici'' olarak nitelendirdi.

'İdlib'de 60 bin kişi yerinden edildi'

Çatışmalar nedeniyle İdlib'den 60 bine yakın kişinin yerinden edildiğini belirten Mueller, tam ölçekli bir saldırının bölgedeki 3 milyon kişi için felaketle sonuçlanacağını kaydetti.

Muller, Suriye'ye sınır ötesi yardımlar yapılmasını sağlayan BM Güvenlik Konseyi kararının yıl sonuna kadar yenilenmesi gerektiğine de değindi.

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu da konseyde yaptığı konuşmada, İdlib'de artan gerginliğin son derece endişe verici olduğunu, bunun yeni göç dalgasını tetiklediğini söyledi.

İdlib'de 50 bin kişinin çatışmalar nedeniyle Türkiye sınırına doğru hareket ettiğini ifade eden Sinirlioğlu, bölgede gerginliğin azaltılması için her türlü çabanın gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

'Türkiye'nin Tel Abyad teklifi kabul görmedi'

Suriye'ye sınır ötesi yardımlar konusunda da değerlendirmede bulunan Sinirlioğlu, yardımların yapılmasına olanak sağlayan mekanizmanın milyonlarca Suriyeli için hayati önem taşıdığını ve bu mekanizmanın siyasi bir sorun değil aciliyet gerektiren insani bir durum olduğuna dikkati çekti. 

Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi kararına eklenmesini teklif ettiği beşinci sınır kapısı Tel Abyad'ın, yardımların hem bölge halkına hem de Rakka ve Haseke'ye ulaştırılmasında etkili olacağını anlatan Sinirlioğlu, uzun vadede bu sınır kapısının Suriye'nin kuzeydoğusundaki diğer bölgelere ulaşılması için de kullanılabileceğini söyledi.

Öte yandan, Türkiye'nin Tel Abyad teklifine ABD destek verirken konseydeki diğer ülkeler yardımların yapıldığı mevcut 4 sınır kapısının sayısının ikiye düşülmesini isteyen Rusya'yı ikna edebilmek için bu teklifi taslaktan çıkarmak zorunda kaldı. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim