Cenevre’de bir araya gelen Suriye Anayasa Komitesi’nin toplantıları, 45 kişilik anayasa yazım kurulunu ile devam ediyor. BM yetkilileri tarafların aynı odada bir araya gelmesini başarı olarak görüyor.

150 kişilik Suriye Anayasa Komitesi’nin toplantıları Birlemiş Milletler çatısı altında 30 Ekim’de BM Cenevre Ofisinde başlamıştı.

Geçtiğimiz Cuma günü birinci turu sona eren toplantılar, hafta başından beridir 45 kişilik anayasa yazım kurulunun toplantıları ile devam ediyor. 15’i rejim heyetinden, 15’i muhalif diye adlandırılan gruplardan, 15 ise BM’nin Sivil toplum kuruluşları arasından belirlediği isimlerden oluşan anayasa yazım kurulu günlük olarak toplantılar gerçekleştiriyor. Bu toplantılarda şimdiye kadar özellikle nasıl bir anayasa vizyonunu geliştirileceği üzerinde duruluyor.

Bugüne kadar yapılan toplantılarda herhangi bir olumlu gelişme sağlanamazken, BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen tarafların aynı odada bir araya gelmesini bir başarı olarak görüyor. Toplantıların ikinci turunun Cuma günü sona ermesi beklenirken, Şam rejimi heyetine başkanlık eden Ahmad el Kuzbari, toplantıların bundan sonraki etaplarının Şam’da devam etmesi gerektiğini söylemişti.

Kuzbari, “Suriye’nin egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını tartışmaya açacak bütün görüşmeleri reddederiz” diyerek, hangi kriterler üzerinden masada kalmaya devam edeceklerini vurgulamıştı. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim