DİYARBAKIR - İran, Irak'ın Anbar vilayetinde yer alan ve ABD askerlerinin bulunduğu Ayn el-Esad hava üssüne balistik füzeli saldırı düzenledi. İran Devrim Muhafızları istihbarat kaynakları, Irak’ta bulunan ABD üslerine yönelik füze saldırısında 80 ABD askerinin öldüğünü duyurdu.

Ayrıca ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'ne yapılan saldırıyla Kasım Süleymani'nin intikamının alınmasının ardından cenazenin defnedildiği söylendi.

İran'ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney, ülkesinin Irak’ta bulunan ABD üssüne dönük gerçekleştirdiği saldırılara dair "ABD’ye atılmış bir tokattı" açıklamasında bulundu.

 İran, Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ABD tarafından öldürülmesinin ardından Irak'taki ABD üslerine balistik füzelerle saldırı düzenledi. İran'ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney, Şiilerin kutsal kenti Kum’da, Şah rejiminin 1978’de yaptığı bir katliamla ilgili bir anma töreninde ülkesinin gerçekleştirdiği bu saldırıya dair açıklamada bulundu.

 Hamaney, ABD’ye Irak’ta yaptıkları misilleme için, “ABD’ye atılmış bir tokattı” ifadesini kullandı. Hamaney, Amerikan askerlerinin bölgeyi terk etmesi gerektiğini de söyledi.

 “ABD, İran’ın düşmanıdır” diyen Hamaney, Süleymani’nin bir suikastla öldürülmesinin İran devriminin hâlâ yaşadığının göstergesi olduğunu belirtti.

 Yeni nükleer müzakereye ret

 Hamaney, bölgedeki Amerikan varlığını bir yolsuzluk kaynağı olarak nitelendirerek, ABD askerlerinin Ortadoğu’dan çekilmesi gerektiğini söyledi. Hamaney, gelinen noktada Washington’la nükleer görüşmeleri yeniden başlatmanın ABD hakimiyetinin önünü açacağı uyarısında da bulundu.

 ‘Süleymani bilge bir adamdı’

 Hamaney, Süleymani hakkında da, “Onun şahsiyetine ilişkin çok şey söylendi. Bizim dostumuz olan bu cesur ve cömert adam şu anda cennette bulunmakta” dedi.

 “Öncelikle şehit Süleymani cesur bir adamdı fakat aynı zamanda bilgiliydi” diyen Hamaney, devamla şunları söyledi: “Kendisi ve tüm askerleri cesur, bilge ve tedbirliydi. Her zaman yaptıklarında bir mantık var. Bu cesaret ve bu yetkinlik sadece askeri cephe alanında kullanılmadı siyasette de kullanıldı. Kendisi hem siyasi arenada cesurdu ve ikna ediciydi. Tüm bunlarla birlikte gerçek anlamda mümindi. Cesaretini, bilgeliğini hep Allah’ın yolunda kullandı.” (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim