Uluslararası Para Fonu (IMF), üst üstte ikinci yıl da resesyonda kalan İran’da enflasyonun 2019’da yüzde 40’a ulaşabileceği tahmininde bulundu.

İran’da ekonomik kriz büyüyor. ABD’nin nükleer anlaşmadan çekildikten sonra Kasım ayında petrol ihracatlarına uyguladığı yaptırımlarla birlikte, kriz daha da derinleşti.

Washington yönetim son olarak bu ay içerisinde aldığı yeni bir kararla, İran’dan petrol alan Türkiye dahil sekiz ülkeye muafiyeti de kaldırarak, Mayıs ayı başına kadar tüm alımları durdurmalarını istedi.

IMF’nin tahminlerine göre İran ekonomisi geçen yıl yüzde 3.9 küçüldü. Reuters’a konuşan IMF’nın Ortadoğu ve Orta Asya departman müdürü Cihad Azur, 2019’da da bu eğilimin artarak yüzde 6’ya çıkacağı öngörüsünde bulundu.

Bir Amerikan yetkilisi Nisan ayı içerisinde yaptığı açıklamada Amerikan yaptırımlarının İran’ı 10 milyar doları aşkın petrol gelirinden yoksun bıraktığını belirtmişti.

Enflasyonun yıl içinde yüzde 40’a ulaşması bekleniyor. İran riyali de geçen yıl yüzde 60 oranında değer kaybına uğradı. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim