Bağdat'ta basına konuşan Halbusi, yetkili makamların göstericilerin taleplerini yerine getirmemeleri durumunda sokaklara inerek halk protestolarına katılacağını söyledi.

Halbusi, göstericilerin liderlerine parlamentonun gelecek oturumlarına katılmaları çağrısında bulunarak "Göstericilerin talepleri yerine getirilmemesi durumunda ben de onlarla birlikte sokağa ineceğim" dedi.

'Yolsuzluk afetinin terörden farkı yok'

Göstericilerden güvenlik güçleriyle çatışmaya girmeksizin, meşru haklarını istemeye devam etmeleri çağrısında bulunan Halbusi, terörle eş gördüğü yolsuzlukla mücadele sözü verdi.

"Yolsuzluk afetinin terörden farkı yok. Yolsuzluğun yılan başlarıyla savaşacağız" diyen Halbusi, hükümetten hesaba çekilmeleri için yolsuzluğun elebaşlarının isimlerini belirlemesini istedi.

Göstericilerin sükuneti için uğraş veren Halbusi şunları kaydetti: "Devlet alternatif bulana dek, gecekonduların kaldırılmasının durdurulduğunu, vilayetlerdeki nüfusa göre dağıtılmak üzere 100 binden az olmayan konut inşası için gerekli bütçenin sağlandığını ilan ediyoruz. Şimdi başlayacak, ülke içinde göç edenlerin dönüşüne katkı sağlayacak bu proje bir milyon kişiye istihdam sağlayacak. Yüksek okul mezunlarına daha büyük imkanlar sağlanarak yeni memur alımlarına başlanacak. Sayıları bir milyon 250'e ulaşan dar gelirli ailelere sosyal yardımlar için gerekli olan finansman tahsisine parlamento destek verecek."

Protestocular TV kanallarına saldırdı

Irak'ta yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmeti yetersizliği nedeniyle düzenlenen gösterilerde ölü sayısı 100’ü aşarken, başkent Bağdat’ta bazı TV kanalları saldırıya uğradı.

Bağdat’ta televizyon kanalların binaları kimliği belirsiz kişilerce saldırıya uğradı. Dicle kanalı, Nrt kanalı, merkezi Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunan Al Arabiya kanallarına saldırı düzenlendi. Binaları basan silahlı grupların malzemeleri kullanılmaz hale getirdiği ve bazı memurları dövdüğü belirtildi.

Bağdat’tan sonra en şiddetli gösterilere sahne olan Zikar ilinde ise protestocular kentin siyasi partilerden tamamen arındığını söyledi. Gösterilerde, Saraya Hurasani, Bedir Örgütü, Asaib - Ehli Hak, Davet Partisi, Komünist Parti, Hikmet Akımı, İslam Yüksek Konseyi ve bazı milletvekillerinin evlerini ateşe veren protestocular, 2003’ten bu yana memleketlerinde ilk defa siyasi partileri bulunmadığını belirtti.

Güneydeki Necef kentinde ise valilik binası önünde toplanan protestocular, hükümeti istifaya çağırdı. Divaniye’de göstericilere ateş açılması sonucu 3 kişinin yaralandığı belirtildi. Valilik binasının ateşe verildiği, Kut ilinde ise 1 protestocunun öldürüldüğü açıklandı.

BM: Hesap sorulsun

Birleşmiş Milletler (BM) Irak Yardım Misyonu (UNAMI), Irak'ta hükümet karşıtı gösterilerde şiddete başvuranlardan hesap sorulması çağrısında bulundu.

UNAMI Başkanı Jeanine Hennis-Plasschaert, başkent Bağdat ile güneydeki kentlerde devam eden gösterilere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Olaylar nedeniyle derin üzüntü duyduklarını ifade eden Plasschaert, "Raporlarda, gösterilerde 5 günde ölü ve yaralılar var. Bunun (şiddet) durması gerekir" dedi.

Jeanine Hennis-Plasschaert, açıklamasında, gösterilerde şiddet kullananlara hesap sorulması gerektiğini de vurguladı.

Irak'ta, Bağdat ile güneydeki kentler 1 Ekim'den bu yana yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmetlerinin yetersizliği nedeniyle düzenlenen gösterilere sahne oluyor. 

Bazı siyasi partilerin ofisleri ateşe verildi

Irak'ın güneyindeki Zikar kentinde göstericilerin bazı siyasi partilerin ofislerini ateşe verdikleri belirtildi.

Zikar Polis Müdürlüğü görevlisi Hüseyin Muhaymid, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eski başbakanlardan Nuri el Maliki liderliğindeki Kanun Devleti Koalisyonu, Ammar el Hekim liderliğindeki Ulusal Hikmet Hareketi ve Komünist Partisi ofisleri ile bir milletvekilinin ofisinin göstericiler tarafından ateşe verildiğini söyledi.

Muhaymid, sivil savunma ekiplerinin müdahalesiyle yangınların söndürüldüğünü ifade etti.

Haşdi Şabi gruplarının binaları da ateşe verildi

Öte yandan, güvenlik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Zikar'da İran'a yakın Haşdi Şabi'ye bağlı Şii Badir Tugaylar ile Seraya el-Horasani Hareketinin ofisleri de yakıldı.

Göstericilerden Semir el Halid, ofislerin, eylemcilere ateş açılmasına tepki olarak yakıldığını söyledi.

Bağdat ile güney kentleri 1 Ekim'den bu yana yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmetlerinin yetersizliği nedeniyle düzenlenen gösterilere sahne oluyor. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim