Kusay El Süleyh, göstericilerin tepkilerinin ardından başbakanlık adaylığından çekildi.

Irak’ta İran’a yakınlığı ile bilinen Bina Koalisyonu'nun yaklaşık üç aydır devam eden protesto gösterilerine rağmen başbakanlık için aday gösterip dayattığı Kusay El Süleyh, protestocuların baskısından ötürü başbakanlık adaylığından çekildi.

Süheyl, kendisini aday gösteren Irak Parlamentosu’ndaki Bina Koalisyonu'na yazdığı açık mektupta, 'ülkedeki mevcut durumun başbakanlık yapması için elverişli olmaması nedeniyle yarıştan çekildiğini' ifade etti.

Halen Yüksek Öğretim Bakanı olan Süheyl'in muhtemel başbakanlığına, 1 Ekim'den bu yana meydanları dolduran göstericiler yoğun tepki göstermişti.

Bina yeni aday peşinde

Bina Koalisyonu, göstericiler ve Irak’ın Şii Lideri Ali Sistani ve Sadr Hareketi Lideri Mukteda El Sadr’ın erken genel seçim isteğine karşı parlamentoda başka bir başbakan adayının gösterilerek seçimler yapılmasına karşı çıkıyor. Bina Koalisyonu, Kusay El Süheyl'in yerine yeni bir başbakan adayını göstermeye çalışıyor.

Konuya ilişkin Bina Koalisyonu Milletvekili Uday Awwadi, başbakan adayı olarak Basra Valisi Esad İdani ismini Cumhurbaşkanı Berhem Salih'e sunacaklarını söyledi.

İdani'nin başbakanlığına da sıcak bakmayan göstericiler, yeni başbakanın bağımsız ve 2003 sonrası siyasette yer almayan bir isim olmasını istiyor.

Bina Koalisyonu, Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin siyasi ayağı olan Fetih Koalisyonu, eski Başbakan Nuri Maliki liderliğindeki Kanun Devleti Koalisyonu ve Sünni Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi'nin başını çektiği Irak Güçler Birliği Koalisyonu'ndan oluşuyor. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim