Çin'in Hubey kentine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa bir süre sonra birçok ülkeye yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından kaynaklı can kaybı gittikçe artıyor. Dünya genelinde şimdiye kadar virüsün bulaştığı 2 bin 238'i Çin'de olmak üzere toplam 2 bin 247 kişi yaşamını yitirdi. Virüsün bulaştığı kişi sayısı ise 76 bin 700'ü geçti.

 İran'da can kaybı 4'e yükseldi

 Koronavirüs vakasının görüldüğü ülkeler arasında Türkiye’ye yakın olan İran'da da ortaya çıktı. İran’da virüsün bulaştığı 2 kişi daha yaşamını yitirdi. İran Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler Sorumlusu Kiyanuş Cihanpur, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, Kum'da 7, Tahran'da 4 ve Gilan'da 2 kişi olmak üzere ülke genelinde 13 kişide daha koronavirüs tespit edildiğini duyurdu.

İran'ın Kum kentinde Çarşamba günü solunum yetmezliği şikayetiyle gözetim altında tutulan ve yeni tip koronavirüs test sonuçları pozitif çıkan 2 kişinin yaşamını yitirdiği açıklanmıştı.

 İsrail'de de koronavirüs saptandı

 Öte yandan, AFP, İsrail'de bir kişide yeni tip koronavirüs saptandığını duyurdu.

 İsrail Sağlık Bakanlığı, kimliğini açıklanmayan kadının ülkeye girmeden önce Japonya'da virüs nedeniyle karantinaya alınan "Diamond Princess" adlı yolcu gemisinde bulunan 15 İsrailli arasında olduğunu belirtti.

Afrika koronavirüse hazırlıklı değil

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise, Afrika’nın koronavirüse karşı hazırlığının yetersiz olduğunu belirterek Afrika Birliği’ni “ortak cephe” almaya çağırdı.

WHO, Afrika ülkelerinin sağlık sistemlerinin koronavirüs Covid-19 salgınına karşı yeterli donanıma sahip olmadığını belirtti.

Afrika Birliği ülkelerinin Sağlık Bakanları ile bir toplantıda bir araya gelen WHO Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Afrika Birliği ülkelerini yeni koronavirüse karşı mücadelede “daha agresif olmak için ortak cephe almaya” çağırdı.

Mevcut durumda, koronavirüsün tespit edildiği tek Afrika ülkesi Mısır olarak dikkat çekiyor. Bu ülkede doğrulanmış tek bir vaka var.

Eğer virüs kıtaya yayılamaya başlarsa sağlık sistemlerinin virüs semptomları taşıyan kişileri tedavi altına alması gerekecek.

WHO, “Bu hastaların, çok sayıda Afrika ülkesinde eksik olan solunum cihazlarına ihtiyacı olacak ve bu endişe kaynağıdır” dedi.

Afrika ülkelerinin önünde virüs testlerinde bulunma kapasitesini geliştirme sorunu da bulunuyor. Bu alanda iyileşmeler olduğu belirtiliyor. Son üç hafta içerisinde virüsü tespit etmek için bu testleri yapma kapasitesi gösteren Afrika ülkelerinin sayısı ikiden 26’ya çıktı.

Ayrıca aralarında Kenya Airways’in de olduğu birçok Afrika havayolu şirketi Çin’e doğru uçuşlarını durdurdu. Ancak kıtanın en büyük şirketi Ethiopian Airlines halen uçuşlarını sürdürüyor.

ABD, Rusya’yı koronavirüse ilişkin dezenformasyonla suçladı

Amerikalı yetkililer de, Rusya bağlantılı binlerce Twitter, Facebook ve Instagram hesabının Çin’de ortaya çıkan yeni koronavirüse ilişkin anti-Amerikan dezenformasyon yaydığı suçlamasında bulundu.

AFP’ye konuşan Dışişleri Bakanlığı’nın Rus dezenformasyonu ile mücadele sorumluları, hayali kişiler adına açılan hesapların sadece İngilizce değil, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca ve Almanca saldırı hatları ürettiğini savundu.

Sosyal ağlarda yayılan teoriye göre, virüs ABD tarafından Çin ekonomisine karşı savaş yürütmek için oluşturuldu. Koronavirüsün CIA tarafından geliştirilen bir biyolojik silah olduğu veya Çin karşıtı batılı bir stratejinin parçası olduğu da iddialar arasında yer alıyor.

Dışişleri Bakanlığı’nda Avrupa ve Avrasya sorumlularından Philip Reeker, “Rusya’nın amacı nifak yaratmak, yer altı ve zararlı kampanyalar yoluyla dahil olmak üzere ABD kurumlarını ve ittifaklarını içeriden zayıflatmaktır” iddiasında bulundu.

Reeker, “Kötü niyetli Rus aktörler koronavirüs üzerine dezenformasyon yayarak, bir kez daha (salgına karşı) küresel yanıta zarar verecek şekilde kamu sağlığını tehdit etmeyi tercih ediyor” diye ekledi. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim