Nijerya’nın kuzey batısındaki Sokoto eyaletinde üç köye düzenlenen silahlı saldırılarda en az 37 kişi hayatını kaybetti.

Köylerin bağlı olduğu Goronyo ilçesi sourmlusu Zakari Şinaka, yaptığı açıklamada “çetelerin” motosikletlerle gelerek üç köye saldırıda bulunduğunu belirtti. Bölgede, sözkonusu gruplar “çete” olarak adlandırılıyor.

Şinaka, “Çeteler üç köye ateş açtı, pazaryerleri ve ürünleri yaktı” dedi. Katliamların gerçekleştiği köylerin Kamitau, Ololo ve Rijiyar Tsamiya olduğu bildirildi. Bu köyler, Sokoto eyaleti ile aynı adı taşıyan başkentine 100 kilometre kadar mesefede bulunuyor.

Şinaka, “Katliam iki saat sürdü” derken, bölge girişin zorlu olduğunu belirterek, güvenlik güçlerinin hızlı gönderilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

23 kişinin hayatını kaybettiği Kamitau köyünün bir sakini, insanların tek geçim kaynakları olan hayvanları kurtarmak için savunma yaptığını söyledi. Alu İbrahim isimli köylü, “Ama çeteler karşılık verdi ve daha fazla kişiyi öldürdü” dedi.

Hayvanları çalıyordu

Sokoto eyaleti şimdiye kadar şiddet olaylarından fazla etkilenmiyordu. Nijerya’nın kuzey doğusunda çete grupları halk arasında terör estiriyor, hayvanları çalıyor ve satıyorlar.

Geçen yıl Rabah ve İsa kasabalarında 43 kişi öldürülmüştü. Cumhurbaşkanı Muhammadi Buhari, katliamları sert bir dille kınayarak, “insanlık düşmanlarına karşı sert yanıt verecekleri” taahhüdünde bulundu.

Katsina, Zamfara, Karduna ve Sokoto eyaletlerini kapsayan bölgedeki durum, özellikle İslamcı grupların çeteler arasına sızması nedeniyle endişe verici bulunuyor. Çeteler son aylarda daha fazla güçlendi.

Temmuz ayı başında karalar giyinmiş ve “Allahu Ekber” diye slogan atan çeteler, Katsina’daki bir köye otomatik silahlar ve roket atarlarla saldırmıştı. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim