İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’ye seslenerek, "Eğer hatanızı anladığınızı gösterirseniz müzakereye hazırız” dedi.

İran’ın Erdebil kentinde konuşan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’nin nükleer anlaşmaya dönmesi ve hatasını anlaması halinde ABD ile müzakereye hazır olduklarını söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, zor şartlar altında olduklarını belirterek, "Eğer düşmanlarımızın ve ABD’nin İran milletine yönelik saldırıları olmasaydı bu yıl ve geçtiğimiz yıl için petrol gelirimiz 100 milyar dolar olacaktı. Bu parayla birçok yeni yatırım yapabilirdik” ifadesini kullandı.

ABD’nin başlattığı yanlıştan dönmesi gerektiğini belirten Ruhani, ABD ile müzakerenin ancak Washington yönetiminin anlaşmaya dönmesi ve hatasını anlamasıyla mümkün olacağını söyledi.

Ruhani ABD’ye seslenerek, "Müzakereye hazır olduklarını söylüyorlar. Biz de müzakereye hazırız. Ancak tekrar başa dönmeniz ve hatanızı anlamanız şartıyla müzakere yapabiliriz. Yanlış yaptığınızı dillendirmeseniz de eylemlerinizle bunu gösterebilirsiniz" ifadelerini kullandı.

İran, ABD’yi şikayet etti

Ayrıca İran Sağlık Bakanı Said Nemeki da, Dünya Sağlık Örgütü Genel Sekreteri Tedros Adhanom’a gönderdiği mektupta, ABD yaptırımları nedeniyle ülkeye ilaç sokulamadığını belirtti.

ABD'yi Dünya Sağlık Örgütü Genel Sekreteri Tedros Adhanom’a şikayet eden İran Sağlık Bakanı Said Nemeki, yaptırımlar nedeniyle ülkeye ilaç sokamadıklarını belirterek, "İranlılar ekonomi savaşının kurbanı oldular ve ABD tarafından yaptırımlara maruz kalmaktalar” ifadelerini kullandı.

ABD yaptırımları nedeniyle İran’a gerekli tıbbi malzemelerin ve ilaçların getirilemediğini vurgulayan Nemeki, "ABD, İran’a yönelik yaptırımlarının ilaç ve tıbbi malzemeleri kapsamadığını söylese de İran’ın tüm uluslararası banka ve para transfer sistemine sınırlamalar getirdi. İran’a gerekli tıbbi malzeme ve ilaçları getirtemiyoruz" ifadesini kullandı.

İran Sağlık Bakanı Nemeki, Dünya Sağlık Örgütü'ne 17 Kasım 2019 tarihinde gönderdiği son mektuptan sonra durumun daha da vahimleştiğini belirterek, "Bu süre içerisinde hiçbir uluslararası kuruluştan gerekli adımları görmedik. İran’da yüzlerce çocuk MPS hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmekte” ifadesini kullandı. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim