Hasan Ruhani, Fransız mevkidaşı Macron ile Salı günü bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Ruhani, “İran’ın bölgede gerilimleri arttırmada hiçbir çıkarı yok ve ABD dahil hiçbir ülke ile savaş aramıyor” dedi.

Her iki yönetici arasındaki görüşme, ABD ile İran arasındaki gerilimin çok yüksek olduğu bir döneme denk geldi.

ABD’nin Mayıs 2018’de nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildikten sonra yaptırımlara dönmesiyle birlikte gerilim giderek tırmandı. 20 Haziran’da bir Amerikan insansız hava aracı Hürmüz Boğazı yakınında İran tarafından düşürüldü. Hafta başında ABD Başkanı Donald Trump, İran’a karşı yeni yaptırımlar devreye koydu. Bu kez dini lider Ali Hamaney ve Devrim Muhafızları’nın sekiz generali yaptırımların hedefi oldu. İran hükümeti, Washington’un bu yaptırımlarla diplomatik kanalı nihai olarak kapattığı tepkisinde bulundu.

Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Pazartesi günü yaptığı açıklamada hafta sonunda Japonya’da yapılacak G20 zirvesi sırasında İran dosyasını konuşmak üzere Donald Trump ile bir araya geleceğini bildirdi.

IRNA’ya göre Ruhani, Fransız mevkidaşına İranlıların her zaman barıştan ve bölgesel istikrardan yana angaje olduğunu ve bu yönlü çabaları sürdüreceğini söyledi.

Ruhani, İran’ın 2015’te Viyana’da imzalanan nükleer anlaşmaya bağlılığını Avrupalıların verdiği sözlere bağlı olduğunu sözlerine ekledi. Ruhani’ye İran’ın ekonomik çıkarlarının güvenceye alınması için Avrupalılar henüz somut hiçbir adım atmadı.

Yeniden müzakere edilmeyecek

İran’ın anlaşmadan fayda görmemesi halinde, taahhütlerini kısacağını ifade eden Ruhani, İran’ın bu anlaşmayı asla yeniden müzakere etmeyeceğini kaydetti.

Ruhani bölgedeki tüm gerilimlerden ABD’nin sorumlu olduğunu iddia ederken, Amerikan insansız hava aracının da hava sahasını ihlal ettikten sonra iki kez uyarıldığını ve sonra düşürüldüğünü söyledi.

Ruhani, “Eğer ABD yasadışı şekilde İranlıların kara sularına girmek isterse, silahlı güçler kararlı bir şekilde yanıt verecektir” vurgusunda bulundu. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim