Erkek şiddetine karşı söyledikleri şarkı dünyanın bir çok ülkesine yayılan Şilili kadınlar, Feminist Parti kurmaya hazırlanıyor.

Milletvekili Lorena Delgado Varas, İsveç Sol Parti adına temaslarda bulunmak için Şili'ye giderek, kadın, işçi ve sivil toplum örgütleriyle görüşmeler yaptı. Varas, Şili'de geçtiğimiz yıl toplu ulaşım hizmetlerine yapılan zamlardan sonra başlayan ve toplumsal bir mücadeleye dönüşen halk hareketinde yer alan kadınların radikalleştiklerini ve feminist parti kurmak için hazırlık yaptıklarını söyledi.

Ocak ayı içinde Şili'de iki hafta süreyle temaslarda bulunan Varas, izlenimlerini anlattı.

Göstericilere yönelik polis şiddetinin tepkilere ve gösterilerin daha da kitleselleşmesine neden olduğunu söyleyen Varas, “Son iki haftadır gösterilerde bir kitleselleşme olduğunu gözlemliyoruz. Bunun birinci nedeni hükümetin gösteri hakkını kısıtlayan yasalar çıkarması ve eylemcilerin yüzlerini gizlemelerini yasaklayan uygulamayı başlatması. İkinci olarak başkent San Diago'da varoşlardaki baskıların artması ve mahallelerin polis tarafından adeta kuşatılması. Polis, varoşlarda yaşayanların il merkezinde düzenlenen gösterilere katılmalarını engellemek istiyor” dedi.

Barikat direnişi

Varas’a göre işsiz ve bir bölümü evleri olmadığı için sokaklarda yatan gençlerin başlattıkları hareketin öğrencilerin katılımıyla büyüdü. Kendilerini Barikat Direnişi olarak adlandıran bu hareketin diğer halk kesimleri için de bir çekim merkezi haline geldiğini söyleyen Vargas, eylemcilerin talepleri hakkında şunları ifade etti:

“Daha iyi yaşam koşullarının sağlanmasını talep ediyorlar. Şili'de büyük bir ekonomik eşitsizlik var. Her yıl binlerce insan maddi güçleri olmadıkları için tedavi olamıyor ve yaşamını yitiriyor. Çok düşük aylık alan emekliler geçinemiyor. Emeklilerin intiharları yaygınlaşıyor.

Su ve topraklar için mücadele eden çevreciler ağır baskılar altında. Yerli halklara yönelik ayrımcılık ve dışlama devam ediyor. İşçiler ücret zammı ve çalışma koşulları için mücadele ediyor. İşte tüm bu gruplar düzenlenen eylemler içinde bir araya geliyor.”

Şili'de güçlü bir kadın hareketi olduğunu sözlerine ekleyen Vargas, şöyle devam etti:

“8 Mart Hareketi çok güçlü. Ayrıca sendika ve çevre örgütlerinin kendi kadın hareketleri var. Yaşamın her alanında var olan ataerkil değer yargıları bu kesimlerin direnişiyle karşılaşıyor. İşçi, memur, kadın ve öğrenci hareketlerinin yer aldığı bir çatı örgütü kuruldu. Ama kadın hareketi örgütlenmeyi yeteri kadar radikal bulmadığını söyleyerek oluşumdan ayrıldı. Kadınlar feminist bir parti kurmak için çalışma yürütüyor. Ben de böyle bir kadın partisinin gerekli olduğu görüşündeyim.”

Les Tesis'in yaygınlaşması Şilili kadınlara güç verdi

Las Tesis'in cinsel şiddete karşı performansının dünyanın pek çok ülkesinde yaygınlaşmasının Şilili kadınların güç ve mücadele azmini arttırdığını kaydeden Varas, “Son iki haftadır süren gösterilere kadınlar güçlü bir biçimde katılıyor. Feminist hareket, 8 Mart Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü için büyük hazırlıklar yapıyor. Sadece büyük şehirler ve ilçelerde değil köylerde de 8 Mart kutlamaları düzenleyecekler” şeklinde konuştu.

Varas, Şili'de feminist hareketin güçlü olduğunu ve geçtiğimiz yıl toplu ulaşım araçlarına yapılan zamlardan sonra başlayan gösterilerden önce de kadınların sık sık meydanlara çıktıklarını söyledi. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim