İsveç'in başkenti Stockholm'un Konserthuset (Konser Evi) binasında Nobel Ödüllerine layık görülenlere ödülleri törenle verilirken Stockholm'de Nobel Edebiyat Ödülü'nü soykırım inkarcısı Avusturyalı Yazar Peter Handke'ye veren İsveç Akademisi yapılan gösterilerle protesto edildi.

Nazi ve ırkçı örgütlerin yabancı karşıtı gösteri yapmalarını protesto amacıyla da Stockholm il merkezinde 3 gösteri düzenlendi.

10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısıyla Latin Amerikalılar ABD emperyalizmini, İranlı gruplar İran rejimini ve Occupy Stockholm de, insan hakları ihlallerini protesto için gösteriler yaptı.

Nobel Ödüllerinin verilmesi dolayısıyla polis, yoğun güvenlik önlemleri aldı. Binanın etrafındaki meydan ile caddeler yaya ve taşıt trafiğine barikatlarla kapatıldı.

Barikatların önünde toplanan bazı gruplar, protesto gösterileri yaptı. Bosnalı bir grup, “Bay Hanke, Srebrenica'daki kurbanlardan bugün özür dile!” pankratını taşıdı. Srebrenica katliamında yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Bir başka grup da, Hong Kong'da göstericilere yönelik devlet şiddetini kınamak için şemsiyeli bir gösteri düzenledi.

Ödül töreninin düzenlendiği binanın yakınındaki Normalmstorg Meydanı'nda Yazar Peter Handke ve ona Nobel Edebiyat Ödülü veren İsveç Akademisi'ni kınamak için 500 kişinin katıldığı bir eylem düzenlendi.

Gösteride Hırvat Yazar Alida Bremmer, Fransız Gazeteci-Yazar Florence Hartman, Gazeteci Roj Gutman ile Edin Osmancevic ve soykırımdan kurtulan kadınların oluşturduğu Srebrenica'nın Anneleri adlı örgütlenmenin konuşmalarında, ödülü veren İsveç Akademisi eleştirildi. İsveç Kralı Karl Gustav'a Handke'ye ödülü vermemesi çağrısı yapıldı.

Soykırımı savunanlara Nobel verilmesi kabul edilemez

Gösterinin ilk konuşmacısı ve modaratörü Stockholm Üniversitesi İngiliz Edebiyatı Profesörü Adnan Mahmutoviç, Alfred Nobel'in barışa ve uzlaşmaya katkıda bulunmak için Nobel ödüllerinin verilmesi vasiyetinde bulunduğunu ancak İsveç Akademisi'nin bu vasiyetin tersine şiddet ve soykırımı savunan bir kişiye ödülü vermesini kabul etmeyeceklerini söyledi.

Soykırımdan kurtulan kadınların oluşturduğu Srebrenica'nın Anneleri'nden bir grup sahnede yer aldı. Yakınlarından 47'sini soykırım sırasında yitiren ve Srebrenica'nın Anneleri'nin Genel Sekreteri, 1995 yılından beri soykırımda yaşamını yitirenler için adalet arayışlarını sürdürürken İsveç Akademisi'nin soykırımı inkar eden birine ödül vermesinin tüm Boşnakları ve insan hakları savunucularının vicdanlarını yaraladığını söyledi.

İsveç akademisi ödülü gelecek yıl Hitler'e verebilir

10 Aralık gününün İnsan Hakları Günü olduğunu hatırlattıktan sonra “Burada sivil toplum, insan ve kadın hakları örgütleri bizlerle birlikte gösteri yapıyor, Nobel Ödülü'nün binlerce insanın yaşamını yitirdiği soykırımını inkar eden birinin ödüllendirilmesini kınıyoruz. Utan İsveç Akademisi” dedi.

“Bu yıl ödülü Handke'ye veren İsveç Akademisi önümüzdeki yıl ödülü Hitler gibi soykırımcılara verebilir” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Nobel Madalyası'nı iade etti

Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nde doktor olarak görev yapan ve hizmetlerinden ötürü 1988 yılında Nobel Madalyasıyla ödüllendirilen Christina Doctare, Balkan Savaşı sırasında görev yaptığını ve yapılan katliamlara tanıklık ettiğini söyledi.

“Bu katliamlara tanıklık etmiş biri olarak 27 yıl sonra olanları burada anlatacağımı düşünememiştim. Handke'nin orada tanık olduğum soykırımını inkar etmesi beni çok kızdırıyor” dedi.

İsveç Akedemisi'nin Handke'ye ödülü vermesini protesto etmek için Nobel Madalyasını iade edeceğini açıkladı.

Gösteriye İsveç'in değişik yerleşim birimlerinde yaşayan Boşnakların yoğun olarak katıldıkları gözlendi.

Latin Amerikalılar da Soltorget Meydanı'nda bir gösteri düzenledi. Gösteride Şili'de hükümet karşıtı gösterilerde yaşamını yitirenlerin resimleri taşındı.

Latin Amerika Grupları eski Başkanı Francisco Contreras, Latin Amerika ülkelerinde düzenlenen darbelerin arkasında ABD emperyalizminin bulunduğunu söyledi. Darbeye karşı direnen Bolivya ve Kolombiya haklarıyla dayanışma içinde olduklarını vurguladı.

Halkın Mücahitleri adlı örgütlenme ise parlamento yanındaki Mynttorget Meydanı'nda İran rejiminin katliamlarını kınamak için bir protesto gösterisi düzenledi.

İran rejiminin katlettiği Halkın Mücahitleri üye ve sempatizanların resimlerini meydana yerleştiren ve önlerinde mumlar yakan göstericiler, İran rejimini kınayan sloganlar attı.

Irkçı ve ırkçılık karşıtı gösteriler

Irkçı ve yabancı düşmanı gruplar ise, Stockholm il merkezinde “İsveçli düşmanlığına Son” parolasıyla göçmen karşıtı ırkçı bir gösteri düzenledi.

Irkçıların yürüyüş güzergahında “Nazizmi durdurun” adlı ırkçılık karşıtı grup, ellerine Nazilerin katlettiği göçmen ve anti-faşistlerin resimlerini taşıyarak Nazileri kınadı.

İsveç İşçi sendikaları Konfederasyonu'nun Stockholm Bölgesi, ırkçılık ve yabancı düşmanlığını protesto etmek için Slussen Meydanı'nda toplandı. Ellerinde sendikaların bayrakları ve Nazileri kınayan döviz ve pankartlar taşıyan yüzlerce kişi, “Kahrolsun faşizm”, “Sokaklarımızda ırkçıları istemiyoruz” ve “Yaşasın işçi sınıfının uluslararası dayanışması” gibi sloganlar atarak Medborgarplatsen Meydanı'na yürüdü.

Polisin gün boyunca yoğun güvenlik önlemleri aldığı, helikopter ve insansız hava araçlarının Stockholm'un semalarında dolandıkları gözlendi. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim