Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın Çin başta olmak üzere birçok ülkeye yönelik gümrük vergileri üzerinden başlattığı ticaret savaşları, daha ziyade dış yatırımcılara ihtiyaç duyan yoksul ülkeleri vuruyor.

Dünya Bankası ekonomistlerinden Pinelopi Koujianou Goldberg’e göre, bütün dünyada bir belirsizlik ortamına yol açan bu savaşlar, başta Afrika olmak üzere birçok kıtadaki gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkiliyor. Belirsizlik ortamının etkisiyle ekonomik büyümeleri büyük oranda dış yatırımlara bağlı olan yoksul ülkeler, özellikle 2008 yılında küresel ekonomik krizin etkisiyle düşen dış yatırımları yeniden çekmekte zorlanıyorlar.

Bazı ülkeler yoksulluktan çıkamayacak

Trump’ın başlattığı ticaret savaşları gelişmekte olan ülkelere dış yatırımları etkilerken, Pinelopi Koujianou Goldberg’e göre bu, yoksullukla mücadeleyi de olumsuz etkileyecek. Goldberg, gelişmekte olan ülkelere yatırımların önemli oranda gerilediğinin altını çizerken, “Bazı ülkeler yoksulluktan asla çıkamayacaklar” diye uyardı.

Goldberg, ABD ile Çin arasında ihracat ürünlerine getirilen ek gümrük vergileriyle giderek tırmanan ticaret savaşlarının dünya ekonomisine zararının yıllık 1,4 trilyon dolar civarında olacağına işaret etti. Dünya Bankası ekonomistine göre bu, yaklaşık 30 milyon kişinin daha günlük 5,5 dolar olarak belirlenen yoksulluk sınırının altında yaşamasına yol açacak.

Yoksulluğa geri dönüşe yol açabilir

Uzun yıllar yoksullukla mücadele ettikten sonra günümüzde ‘orta gelir’ seviyesine ulaşan birçok ülkenin de yeniden yoksulluk sorunuyla karşı karşıya kalması, Goldberg’in tespitlerinden biri. Goldberg, birçok ekonomistin 2018’de başlayan ticaret savaşlarının ‘geçici etkilerinin’ olacağını düşündüğünü, ancak bu etkilerin kalıcı olacağını vurguladı.

Goldberg, Dünyadaki üretim zincirleri sayesinde birçok yoksul ülkenin tam anlamda bir sanayi geliştirmeden üretimde yerini alabildiğine dikkat çekti. Buna örnek olarak otomotiv üretiminde parça üretimi gösteriliyor. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim