BM uzmanları, Yemen’de işlenen savaş suçlarına ilişkin bir rapor hazırladı.

BM İnsan Hakları Konseyi tarafından Yemen’e ilişkin kurulan uzmanlar grubu, eldeki imkanlar ölçüsünde “uluslararası savaş suçlarından sorumlu kişileri” belirledi ve “gizli” tutulan bu isimleri BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’e iletti.

İşlenen suçlardan önemli bir kısmının, yetkili ve bağımsız bir mahkeme kurulması halinde savaş suçlarından mahkum olabileceği belirtildi.

Uzmanlar grubu, Arap Koalisyonu ve Yemen hükümetinin işbirliği yapmadaki eksikliklerine rağmen, mağdurlar ve tanıklardan oluşan 600’ü aşkın kişiyle görüşme yaptı. Sivil ayrımı yapılmadan düzenlenen bombardımanlar ve saldırılar, açlığın savaş silahı olarak kullanılması, işkence, tecavüz, keyfi tutuklama, zorla kaybetme, 15 yaşın altındaki çocukların silah altına alınması rapordaki savaş suçları olarak sıralanıyor.

İsyanın ardından başlayan savaş

Yemen’de İran destekli Şii Husi milislerinin 2014 yazında başlattığı isyanın ardından başlayan iç savaş, Mart 2015’te başkent Sana’nın ele geçirilmesi ve Cumhurbaşkanı Abdrabbo Mansur Hadi’nin kaçmasıyla bölgesel bir savaşa dönüşmüştü. İki bölgesel rakip olan Suudiler ve İran’ın vekalet savaşı yürüttüğü Yemen’de, dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor.

Yemen’deki savaşta farklı insani kuruluşlara göre, çoğu sivil olmak üzere onbinlerce kişi hayatını kaybetti. BM’ye göre 3,3 milyon kişi halen iç göçe maruz kalmış durumda ve 24,1 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Bu da nüfusun yüzde 80’ne denk geliyor.

Uzmanlar grubunun başkanı Kamel Jendubi, “Çatışmanın başından bu yana geçen beş yıl sonra, Yemenli sivillere karşı ihlaller aralıksız devam ediyor” dedi. BM uzmanları uluslararası toplumdan çatışmada kullanılabilecek silahları savaşın taraflarına vermemeye çağırdı. Uzmanlar özellikle Fransa, Birleşik Krallık, ABD ve diğer devletlerin silah transferlerindeki “meşruluğun tartışmalı kalmaya devam ettiğini” belirtti.

Raporda, Fransa, İran, Birleşik Krallık ve ABD gibi bir çok devletin doğrudan veya dolaylı olarak taraflara destek verdiğine dikkat çekerek, “Devletler, yardımları veya desteklerinden dolayı uluslararası hukukun ihlalinden sorumlu tutulabilirler” diye uyardı. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim