Yemen’de Husiler ile Suudi Arabistan destekli Mansur Hadi hükümeti arasındaki çatışmaların sakinleştiği bir dönemde Suudi bandıralı bir petrol tankerine Husiler tarafından el konulduğu duyuruldu.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonunun sözcüsü Türki el Maliki, Kızıl Deniz’in güneyinde seyir halinde bir petrol arama gemisine Husiler tarafından el konulduğunu iddia etti. Suudi haber ajansı SPA’ya konuşan El Maliki, Suudi bandıralı ‘Rabigh-3 adlı geminin Güney Koreli bir petrol şirketine ait olduğunu kaydetti.

Suudi yetkiliye göre, petrol arama gemisine Pazar günü el konuldu. Konuya ilişkin konuşan Husi milislerinin önde gelen isimlerinden Mohammad el Husi ise, petrol gemisine el konulduğunu doğruladı. Ancak El Husi olayı ‘şaibeli’ olarak nitelendirirken, petrol gemisinin Güney Koreli bir şirkete ait olduğunun kesinleşmesi halinde ‘yasal işlemlerin bitirilmesiyle’ geri iade edileceğini de sözlerine ekledi.

Çatışmaların sonlanmasının umulduğu bir dönemde

Suudi Arabistan’ın bu iddiası, İran destekli Şii Husi milisleriyle savaşta kısmen de olsa barış umudunun yeşerdiği bir dönemde geldi. Eylül ayında Suudi Arabistan’a çağrı yapan Husiler, bu ülke ile çatışmalara son verme teklifinde bulunmuştu.

2014’te Husiler öncülüğünde başlayan Şii isyanı daha sonra başkent Sana’nın ele geçirilmesi ve Cumhurbaşkanı Mansur Hadi’nin Suudi Arabistan’a sürgüne gitmesiyle bölgesel bir savaş halini almıştı. Suudiler ve Körfez ülkelerinin de yer aldığı Arap Koalisyonunun müdahalesiyle büyük bir insanlık dramına dönüşen Yemen iç savaşında on binlerce sivil, asker ve silahlı militan yaşamını yitirdi. 30 milyon olarak tahmin edilen ülke nüfusunun 24 milyonu insani yardıma muhtaç iken, en az 3,3 milyon kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Birleşmiş Milletler (BM), Yemen’deki iç savaşı dünya üzerinde halen devam eden en büyük insani kriz olarak nitelendiriyor. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim