Haber Nermin Zengin

Güneydoğu Ekspres Diyarbakır  - Farklı engel gruplarına yönelik mesleki, sosyal ve kültürel alanlarda faaliyetler düzenleyen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, görme engellilere braille alfabesinde okuma yazma kursu açtı. Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda açılan kurs 3,5 ay sürecek.

Milli Eğitim Bakanlığı Halk Eğitim Merkezi eğitmenlerin görev yapacağı okuma yazma kursu toplam 145 saatten oluşacak ve kursiyerler haftada 10 saat eğitim alacak. Kursiyerler, eğitimde başta braille alfabesi, tek heceli kısaltmalar, ikili kısaltmalar ve kelime parçası kısaltmaları öğrenecek. Yine eğitim süresinde altı nokta sistemi içerisinde, 29 harf ile 240 kısaltma kursiyerlere aktarılacak.

Kursiyerlere temel matematik dersi verilecek

Görme engellilerin yaşamlarını kolaylaştırmak amacıyla verilen okuma yazma kursunda talep eden öğrencilere, sayılar, çarpma, bölme, toplama ve çıkarma olmak üzere matematik alanında 4 işlemde öğretilecek.

Engelliler Şube Müdürlüğü bünyesinde düzenlenen kursta özel hazırlanmış tablet, kalem ve bristol kağıtlardan oluşan materyaller ile destekleyici malzemelerden taylor kasa ile taşları Büyükşehir Belediyesi, tarafından temin edilecek.

Eğitim sonunda sertifika dağıtılacak

Braille alfabesinde açılan okuma yazma kursunu başarıyla tamamlayan görme engellilere, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı sertifika dağıtılacak. Bu hafta itibariyle başlayan görme engellilere yönelik okuma yazma kursundan faydalanmak isteyenler, Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelliler Şube Müdürlüğü’ne gelerek başvuruda bulunabilecek.

Gelişen teknolojiye paralel olarak görme engellilerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Engelliler Şube Müdürlüğü’nde ekran okuyucu program desteğiyle bilgisayar kullanımı ve yazı okutma cihazıyla yazıları dinleme hizmeti de vermeye başladı.

Editör: TE Bilişim