Bekir GÜNEŞ/ÖZEL HABER

DİYARBAKIR - Radikal Eğitim Kurumları Genel Müdür'ü Lokman Yetiz, Diyarbakır'da öğretmen ve öğrencilerle deneyimlerini paylaştı. Eğitimde vizyon, itibar ve farkındalık seminerinde konuşan Yetiz, öğrencilerin her şeyden önce özgüvenli ve cesur olmalarını istedi. Yetiz'in eğitim sistemine ilişkin de kimi önerileri ve eleştirileri oldu.

Radikal Eğitim Kurumları Genel Müdürü Lokman Yetiz seminerden sonra gazetemizin sorularını yanıtladı. Türkiye’de değişen eğitim sistemine değinen Yetiz, “Türkiye'ye eğitim alanında yeni bir yol lazım” dedi.Yetiz gazetemizin sorularını şöyle yanıtladı:

- Her sene sınav sistemi değişiyor. Bu sistemlerin değişmesi öğrencileri nasıl etkiliyor?

Tabi negatif etkilediği muhakkak… Bu bir realite ama ben şunu da çok önemsiyorum bu beli bir bölgeyi etkilemiyor sadece. Bu Türkiye genelinde 2 milyon kişiyi etkileyen bir sistemdir. Bu rekabet sistemi içerisinde sürekli olarak 'sınav sistemi değişiyor ben ne yapacağım' demek aslında morallerinin bozulmasına ve stresli olmalarına neden olur. Öğrencilerin başarısızlığını da olumsuz yönde etkileyecektir.

Sistem değişmişse herkes için değişmiştir

Sistem değişmişse herkes için değişmiştir, olumlu da olumsuz da olabilir ben bu bölümünü tartışmıyorum. Bütün mesele sistem ne olursa olsun rakiplerini geride bırakıp Türkiye'de iyi bir okula yerleşmek olmalıdır. Sürekli olarak sistemden şikayet etmenin kimseye bir faydası yok. Olan olmuştur önemli olan bunu en az zararla atlatmaktır. 

-Futbol da maç başladıktan sonra kural değişmez diye bir deyim vardır. Şimdi eğitim sistemlerinin yıl içerisinde de sürekli değiştiğini görüyoruz. Sizler buna ayak uydurabiliyor musunuz?

Türkiye'de çok şey değişiyor. Gerçekten çok zor bir durum. 1992'de kredili sistemle tanışan biriyim. Gerçekten çok büyük bir zarar verdi Türkiye'ye. Ya da uygulanamadı maddi olarak da çok büyük bir zarar verdi. Tamam değişim iyidir, değişmeyen tek şey değişimin kendisidir diyoruz, ama bir de eğitim sisteminde değişmemesi gereken kurallar ve stratejiler, planlamalar vardır.

Cesaret cüretin çocuğudur

Eğitimin her alanını çok iyi bilmeniz gerekir. Biz 29 yıldır bu işteyiz. Biz eğitim için başta bürokrasi olmak üzere her kademede yer aldık. Şuanda gençlere de diyoruz ki hiçbir zaman kendinizi yalnız hissetmeyin biz sizin yanınızdayız diyoruz. Cesaret cüretin çocuğudur biz önce cüret edeceğiz sonra cesaretli olacağız. Sınav kaygısı diye bir şeye inanmıyorum. Bu tür şeylerin de ben öğrencileri daha çok olumsuz etkilediğini düşünüyorum.

Türkiye eğitim alanında yeni bir yol çizmelidir

Öğrenci elinden gelenin en iyisini yapmışsa bunun da sonucuna mutlaka ulaşacaktır. Hayatta her şeyin bir bedeli vardır. Bu bedeli ödeyenler de bunun ödülünü en iyi şekilde alır. Bunu sadece eğitim açısından söylüyorum ama. Çok çalışıp bedelini ödeyerek kazananlar var bir de çalışmadan sınavı kazanamayan gençlerimiz vardır. Tabi bunlar da sistem mağdurudur ama bunları maalesef bir yere kanalize edemiyoruz. Bence Türkiye yavaş yavaş eğitim alanında kendisine yeni bir yol çizmelidir.

-2000’li  yılların başında da Türkiye'de ciddi sıkıntılar vardı, ama eğitim alanında bu kadar kötü değildi. Siz birçok yere gidip öğrencilere seminerler veriyorsunuz. O yıllarla bu yılları karşılaştırdığımızda şimdiki nesilde neler görüyorsunuz?

Yani ben şartların mobil anlamında düzeldiğini akılı telefonlar tahtalar kullanıldığını görüyoruz. Bunlar yükseldikçe başarının da düştüğünü görüyoruz. Öğrencilerimiz hazıra konmaya da alıştı.

Öğretmenleri ve öğretmenlik mesleğini daha fazla aşağılamayalım

Klasik sistemde iyi bir not almak için artık kimse büyük bir çaba sarf etmiyor. Başta özel okullar bu konularda çok büyük yanlışlar yaptılar. Notları şişirdiler. Devlet okullarında okuyanların velileri bu defa şikayet ettiler. Niye bizim çocukların notları düşük özel okullarda okutmadığımız için mi diye serzenişte bulunuyorlar. Arada bir dengesizlik bir haksızlık oldu. Bence bu not şişirme konularında bakanlık ve özel okullara çok büyük bir görev düşüyor. Adil ve dürüst olalım. Öğretmenleri ve öğretmenlik mesleğini de bir nota bağlayıp daha fazla aşağılamayalım.

- Öğrencilerin devlet okulları ile özel okullar arasına sıkıştığını söyleyebilir miyiz?

Tabii, Diyarbakır'da özel okul fiyatları çok yüksek değil ama batıda çok yüksek olduğu için herkes gönderemiyor. Ama maalesef ben özel okulda okuyan öğrencilerin her anlamda çok büyük bir avantaja sahip olduğunu her anlamda hijyenik olduğun düşünüyorum. Ders olarak devlet okullarında okuyanların ise bütün imkanlara rağmen istenilen düzeye gelmediğini düşünüyorum. İnşallah yeni yatırımlarla daha iyi yere gelir.

Editör: TE Bilişim