Celal KUZU

DİYARBAKIR - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın “Biçerdöverle Ürün Hasadında Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Uygulama Talimatı” uyarınca bu yıl da, Diyarbakır’da hasat sezonunda, biçerdöver ile hasat ve denetimler arttırıldı.

Buna bağlı olarak Diyarbakır’da hububat hasadı Haziran ayının ilk haftasında başladı. Temmuz ayının sonuna kadar hasadın sürmesi beklenirken Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Naide Erdoğmuş, yaptığı açıklamada, 2017/2018 Ekim sezonunda 609517. (Buğday, arpa, mercimek, mısır, nohut, çeltik ayçiçeği vb.) tarla bitkisi ekilişi yapılarak, bunun yaklaşık yüzde 95’nin biçerdöverle hasadının beklenmekte olduğunu dile getirdi.

“Denetimleri aralıksız gerçekleştireceğiz”

Biçerdöver ile hasatta dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan bir tanesinin de dane kaybının önlenmesi çalışmaları olduğunu belirten Erdoğmuş, “Bu çalışmalarda dane kaybını en aza indirebilmek için hepimize düşen görevler vardır. Bu görevleri yerine getirirken en hassas olması gerekenler tabii ki biçerdöver operatörleridir. Operatörler dane kaybına sebep olan unsurlara dikkat etmeli, biçerdöverlerinin gerekli bakımlarını ve ayarlarını yapmalı ve yaptırmalıdırlar. Bu konuda İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak bizler hasat dönemi boyunca sahada olacağız ve gerekli denetimleri aralıksız gerçekleştireceğiz” dedi.     

 

“Teknik personele biçerdöver kontrolör eğitimi verildi”

2018 yılı Biçerdöverle hasatta ürün kayıp hedefinin yüzde 2 olarak belirlendiğini dile getiren Erdoğmuş,  “Bu konuda Valilik Tebliği ve Valilik Olurunun alındığını, biçerdöver kontrollerinde görevlendirilmek üzere bu yıl teknik personellere 5 günlük biçerdöver kontrolör eğitimi verilerek, bu konuda İl Koordinatörü ve Koordinatör Yardımcısı ile birlikte en az 2 kişiden oluşan toplam 26 ekip ve 58 personelin görevlendirildiğini ve görevlendirilen bu teknik elemanlar Diyarbakır Valiliğinin tebliğine uymayan ve hatalı faaliyette bulunan biçerdöverlerin sahiplerine ve kullanıcılarına  “5326 sayılı Kabahatler Kanunu”nun 32. ve 40. Maddelerine göre idari yaptırım karar tutanağı hazırlamaya yetkilendirildiğini” ifade etti.

Editör: TE Bilişim