DİYARBAKIR Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ve Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’nin ev sahipliğinde yapılan tekstil zirvesi çok verimli geçti. DİYARBAKIR - Moda ve Hazır Giyim Federasyonu’nun (MHGF) Sektörel İletişim Toplantısı’nın 13. Diyarbakır’da yapıldı. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya, Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) Başkanı Hüseyin Öztürk, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İşadamları Derneği (GÜNTİAD) Başkanı İhsan Oğurlu, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Aziz Odabaşı, Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD) Başkanı Burç Baysal, Türk Eximbank Pazarlama Müdürü Örsan Özer ile çok sayıda tekstilci katıldı.

“Diyarbakır tekstilde cazibe merkezi olabilir”

MHGF Başkanı Hüseyin Öztürk, 2012 yılında 11 dernek ve bin 500 üye ile kurulan federasyonun 30 dernek ve 9 bin 300 üyeye ulaştığını söyledi.

Moda ve hazır giyim sektörünün ülke istihdamına ve ekonomisine ciddi katkı sunduğunu ifade eden Öztürk, “13’ncü Sektörel İletişim Toplantısı”nı Diyarbakır’da yapmalarının önemini şöyle anlattı: “Doğunun batıya ekmek için aş için gittiği bir dönemde biz batıyı doğuya tanıştırmaya getiriyoruz. Gelin tanışın, Diyarbakır’ın ciğerini yerken insanlarının yüreğini burada yerinde görün diyoruz. Diyarbakır sektörümüz için çok ciddi bir potansiyele sahip. Özellikle Tekstil İhtisas OSB’nin kurulması ile birlikte moda ve hazır giyimde Diyarbakır’ın cazibe merkezi olacağını düşünüyorum. Sektörümüzün doğru bir şekilde kümelenmesi gerekir. Şehirler kendi için birbiriyle rekabet değil partnerlikler oluşturması lazım. Birinde iplik varsa diğerinde kumaş olmalı. Pazılın bir parçası gibi; bir birine ihtiyaç duyacağı ama asla birbirini yok edeceği anlayışta olmamalı.”

DTSO Başkanı Mehmet Kaya, MHGF’nin yaptığı çalışmanın doğru analiz ve doğru sonuca ulaşma anlamında çok değerli olduğunu ifade ederek, “Değerli Hüseyin Başkanım bugün belki de ülkenin en çok ihtiyaç duyulan bir şeyi yapıyor. Kent kent gezerek hem sektörü anlatıyor, analizlerle doğru bir çalışma yapıyor ki bu anlamda tam da bizim buna ihtiyacımız var. Çünkü bu iş sadece merkezi hükümetlere bırakılmayacak kadar önemlidir. Sadece yatırımcı ve istihdam sayısını ele alarak yürüyoruz ama bunun gelecekte doğru konumlanması, kümelenmesini yapmazsak süreç içerisinde, geçmişte 1990’lı yıllarda olduğu gibi yeni yeni çöplükler oluşturacağız bu bölgelerde. Bizim önümüzdeki en büyük tehlikelerden biri bu. Bölgenin, Anadolu’nun kentlerini ziyaret ederek, araştırmalar yaparak, analiz ederek, nasıl hareket edilmesi gerektiğini belirlemek ve bunu ilgili yerlere iletmek önemlidir. Sağlıksız bir rekabetten çok illerin doğru bir şekilde hazır giyim, tekstil sektöründe konumlanmasını sağlama anlamındaki katkılardan dolayı da başkana teşekkür ediyorum” dedi.

“Çıkarılan teşvikler işe yaramadı”

Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin de kutuplaşma olduğuna vurgu yapan Kaya, şöyle devam etti:

“Maalesef bu sorunu ülkemizde de derinlemesine yaşıyoruz. Toplum, algılar üzerinde yönetilerek karşı karşıya getirilen bir çok yapılarımız var. Etnik anlamda, dini anlamda. Bu ziyaretler, bu dokunmalar, bu ağırlamalar Türkiye’ye verilecek mesaj anlamında da çok önemlidir. Organize Sanayi Bölgemizde arsa tahsis ettiğimiz yatırımcıların yüzde 40’ı batı illerinden. Ancak içlerinden bir tanesi bile yatırımcı değil. Yatırım için gelenlerin hepsi de bölge kökenli, batıya yatırımcı için giden insanlarımız. Bu anlamda bu ziyaret çok önemli. Çünkü Türkiye, merkezi hükümetler tarafından teşvik sistemlerinin ve kümelenme çalışmalarının bölgede çok sağlıklı sonuçlar vermediğini çok net görüyoruz. Bugüne kadar 20’den fazla teşvik yasası yürürlüğe girdi. Ancak bu teşvikler bölgeler arası kalkınmışlık farkı daha çok açılmaya başlandı. Tam tersi sonuçlar çıktı.”

“Tekstil ihtisas OSB’de 58 firma ile sözleşme imzalandı”

GÜNTİAD Başkanı İhsan Oğurlu ise konuşmasında yapımı devam eden Diyarbakır Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi hakkında bilgiler verdi.

Tekstil İhtisas OSB’nin kuruluş protokolünün, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 11 Mayıs 2016 tarihinde onaylanarak tüzel kişilik kazandığını ifade eden Oğurlu, “Diyarbakır Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi 129 hektarlık ve (10.249) mt uzunluğundaki İhata duvarı ile sınırlanacak bir alana sahiptir. Diyarbakır Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesine ait alanın İmar, parselasyon planları ve altyapı projeleri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. Bu alanda yatırımcı parselleri (105 adet), Teknik Lise, Hizmet Destek Alanları (Küçük İmalat, Atölye Vb.), Cami, Sağlık Tesisi, Spor Tesisi ve Anaokulu yer almaktadır” dedi. 105 parselin 95’inin firmalara tahsis ve 58’i sözleşme imzalandığını belirten Oğurlu, burada yapılacak yatırım miktarının 850 milyon TL olduğunu söyledi.

“Tekstil sektörü diyarbakır’da ivme kazanabilir”

Diyarbakır OSB Başkanı Aziz Odabaşı ise konuşmasında, hazır giyim ve tekstil sektörünün istihdama ve ülke ekonomisine kattığı değere dikkat çekti. Odabaşı, “Bu sektör, gerek aktif iş gücünün istihdamına sunduğu katkı gerekse de içinde barındırdığı ihracat potansiyeli açısından yerel ve ulusal zeminde ekonominin ve büyümenin önemli bir parametresini oluşturmaktadır. Hazır giyimin temel girdisi olan pamuk konusunda önemli potansiyele sahip olmamız bu sektörün Diyarbakır’da ivme kazanması için önemli bir faktördür. Bu nedenle bile hazır giyim sektörünün Diyarbakır’da yatırım yapması için çok önemli ve gerçekçi bir kaldıraçtır. Ve bunu en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekir. Hazır giyim sektöründe Diyarbakır’ın potansiyel gücü olarak ele alınabilecek girdileri kısaca şöyle ifade edebiliriz: Ana hammadde pamuktur. Pamuk konusunda zenginliğimiz var. Ancak hazır giyimin temel girdisi olan kumaş konusunda yeterliliğimiz henüz yok. OSB’mizde devam eden arıtma tesisinin tamamlanması ile kumaş boyahanelerinin devreye girmesi, girdi konusunda daha büyük avantajlar sağlayacaktır” dedi.

Haber Fuat Bulut

Editör: TE Bilişim