Haber Fuat Bulut

Güneydoğu Ekspres Diyarbakır - 1990’lı yıllarda memleketi terk etmiş binlerce gençten biriydi Mehmet Dalkıran. O dönem İstanbul’da çalışabilecek tek istihdam sektörü tekstildi. O da bu sektörde işçi olarak başladı. Deneyim kazandı, usta oldu. 27 yıl önce doğup büyüdüğü topraklardan göç etmek zorunda kalmış olmasına rağmen günün birinde Diyarbakır’a döneceği hayalini kurarak İstanbul’da işletme sahibi oldu.

Sembol Çamaşırları Yönetim Kurulu Başkanı olan Mehmet Dalkıran, gurbette de hemşehrilerinden kopmadı. Aynı zamanda Diyarbakırlılar Derneği’nin başkanlığını yapan Dalkıran, “Memleket için hem ahde vefa borcum vardı” dediği hayalini gerçekleştirdi.

“Memleket sevdası geri dönmeme vesile oldu”

Kentte yeni kurulan Türkiye’nin ilk Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde fabrikasını tamamlamak üzere olan Dalkıran, seri üretime Nisan’da başlayacaklarını söyledi. Diyarbakır’a yaptığı yatırımı, “90’lı yıllarda bu yana hayal ettiğim bir özlem” olarak tarif eden Dalkıran, “Topraklarımıza olan özlemimiz ve sevdamız yeniden dönüşümüze vesile oldu. Bundan sonra memleketimizin kalkınması ve gelişmiş bir refah seviyesine ulaşması için elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz. Diyarbakır da yatırım yaparak bu kentin ekonomisine bir nebze de olsa katkı sunabilmektir temel amacım. Bizim buradaki yatırımımız yaklaşık 10 milyon TL civarındadır. Hedefimiz ilk etapta 400 kişilik bir istihdam yaratabilmek, bu da benim için çok değerli bir şey” dedi.

GÜNTİAD seçimlerinde aday oldu

Yarın yapılacak olan Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş Adamları Derneği seçiminde başkan adayı olan Dalkıran’ın bir diğer amacı da kentte bulunan tekstilcileri bir araya getirebilmek.

GÜNTİAD’ın kurumsal bir kimlik haline gelmesi gerektiğini ifade eden Dalkıran, şunları söyledi: “GÜNTİAD, bazı yönetimsel hatalardan kaynaklı artık iş yapamama noktasına gelmiş. İnsanların bir araya getirebilecek bir yapı yok. Burada da irili ufaklı 100’e yakın işletme var, bazı işletmelerde binin üzerinde insan çalışıyor, bazı işletmelerde 5-10 kişi çalışıyor. Oysa bu tarz kurumların amacı aslında küçükle büyüğü bir araya getirebilmek, birbirleri ile ticaret yapabilmelerini sağlamak ve bununla birlikte büyüyebilmek ve istihdam sağlayabilmek. Diyarbakır’daki tekstil sektörü de, günlük kişisel çıkarları ön plana çıkartarak değil, GÜNTİAD’ın kurumsal kimliğini ön plana çıkartarak bütün sanayicileri bu çatı altında tekrar toplayabilmek gerekir. Bununla birlikte sadece Diyarbakır özelinde değil, önce bölgemizde sonra da Türkiye de hatırı sayılır bir kurum haline getirebilmek temel amacımız olacaktır. Dolayısıyla bizim yapmak istediğim şey ilk etapta bütün Diyarbakır’daki hatta bütün güneydoğu tekstil sanayicilerini bir araya getirebilmek. Türkiye’deki batıdaki kurumsal şirketleri ve beraberinde Avrupa’daki birçok dünya çapındaki markaları burada üretebilmek, bizim amacımız bu. Bu minvalde dernek üyelerimizi yönetim sürecine katmak, kaynaştırmak ve birlikte yol alabilmek ilkesel yaklaşımımız olacaktır.”

Editör: TE Bilişim