Fuat Bulut / Özel Haber

Güneydoğu Ekspres Diyarbakır - Doğu ve Güneydoğu’daki 15 kentin bağlı olduğu Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Başkanı Mehmet Orak, 2019’da elektriğe yüzde 32 oranında zam yapıldığını hatırlatarak, hükümetin enerji politikasını eleştirdi. “1 Kwatt elektrik 4-5cente mal edilirken neden 16-17cente satılıyor” diye soran Orak, barajlar ve hidroelektrik santralleri yerine ekolojik yaşama zara vermeden, ihtiyaç doğrultusunda alternatif enerjiden faydalanılmasını önerdi.

Faturaların kabarık gelmemesi için doğa dostu LED ampullerin kullanılmasını ve ısınmada elektrik enerjisinin kullanılmamasını isteyen Orak, “Gereksiz ampulleri mutlaka söndürün” dedi. Enerji tasarrufu için Konut ve İşyerlerinde ısı yalıtımının yapılmasının çok önemli olduğunu, enerji tasarrufunda yüzde 40’a yakın bir fayda sağladığını, söyledi.

Türkiye’de son bir yılda elektriğe yapılan yüzde 32 oranındaki zam, hem hane halkını, hem de üretim yapan sanayicileri zor duruma bıraktı. İş dünyası, fabrikaların kapanmaması ve yeni işsizler ordusu yaratılmaması için hükümete “Bölgedeki sanayicilere pozitif ayrıcalık uygulayın” çağrısı yaparken, Güneydoğu Ekspres olarak biz de son elektrik zamlarını, Türkiye’nin enerji politikasını ve alternatif enerji konusunu, bölgede 3 bin 200 kayıtlı üyesi bulunan Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Başkanı Mehmet Orak’a sorduk. Sayın Orak’a yönelttiğimiz sorular ve yanıtları şöyle:

*Öncelikli sizi tanıyabilir miyiz? Mehmet Orak kimdir, EMO’da ne zaman görev almaya başladınız?

1976 yılında Diyarbakır’ın Silvan İlçesi’nde doğdum. Dicle Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği mezunuyum. 2012’den bu yana EMO Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu’nda görev aldım. 2016’da I. Dönem başkanlığa seçildim, bu görevi 2 dönemdir devam ettiriyorum.

*Size bağlı kaç temsilcilik var ve üye sayınız nedir?

3 bin 200 üyemiz var. Aralarında Urfa, Mardin, Batman, Şırnak, Hakkari, Van, Ağrı, Siirt, Malatya ve Elazığ’ın da bulunduğu Diyarbakır Şube dahil15 kent bize bağlı olarak temsilcilik adı altında faaliyet yürütmektedir. Diyarbakır’da odaya kayıtlı üye sayımız yaklaşık bin civarındadır. 

*Faaliyet alanlarınız nelerdir, siz göreve geldikten sonra neler yaptınız?

Yarı kamu tüzel kişiliği olan Anayasa’da TMMOB Yasası’yla kurulmuş bir odayız. Kamu yararına hizmet etmek için varız. Aynı zamanda üyelerimizi mesleki alanda gelişimlerini tamamlamak ve daha ileriye götürmek için belirli alanlarda meslek içi eğitimler ve bilgilendirme seminerler veriyoruz.

“ELEKTRİĞE BİR YILDA YÜZDE 32 ZAM YAPILDI”

*Son zamanların en çok konuşulan elektrik zamları konusunda neler söylemek istersiniz?

Hükümetin enerji piyasasını özelleştirmeye dönük çalışması vardı ve bu 2011 yılında Bakanlar Kurulu 50 ili özelleştirildi. İhaleyi kazanan firmalar, şu an kredilerini ödeyemiyor. Bankalara 46 ila 50 milyar dolar borcu var bu firmaların. Ödemelerin yapılamadığı noktada görev zararlarını halklarımıza ödetmek için zam üstüne zam yapıyorlar. Tabi bu sadece kendilerinin düşündüğü bir ekonomik sonuç değil. IMF ile yapılan görüşmeler sonrası bu zamlar otomatiğe bağlandı. Bunu zaten ilgili bakan da açıklamıştı. Döviz kuru yükseldiğinde zam yapılıyor, ancak kurlarda gerileme olunca maalesef indirime gitmiyorlar. Enerji zamları canımızı ciddi oranda sıkıyor.

Türkiye’de enerji birim fiyatı çok pahalı. Temel ihtiyaç olması nedeniyle sosyal devlet yapısı gereğince hükümet, enerjiyi halkın hizmetine maliyetine sunması gerekir. 4 cente mal edilen 1 Kwatt enerji neden 16-17cente satılıyor? Hükümetin enerji politikasını kar hırsıyla yapması kabul edilebilir değildir. Halkın vergileriyle yapılan barajlarda üretilen enerji yine 4-5 misli karla halka sunmak ahlaki değildir. Hükümet, özellikle enerji üretimi ve sorunlarının çözümü noktasında STK’larla ilişki halinde olmalı ve onların da görüşlerini almalıdır.

“VATANDAŞ, GEREKSİZ AMPULLERİ SÖNDÜRSÜN”

*Son olarak ev veya işyerlerinde elektrik tasarrufu için neler yapılmalı? Bu konuda halka ne önerirsiniz?

Isınmada elektrik enerjisini kullanmasın halkımız. Elektrik enerjisi bir ısınma aracı değildir. Verimli enerji konusunda LED ampullerin kullanılması ciddi tasarruf getirecektir. İhtiyacın olmadığı yerde aydınlatmalar söndürülmelidir. Bu hem ekonomiye, hem de ekolojik yaşama ciddi katkı sunacaktır. Enerjiyi ihtiyaç duyduğu alanda doğru kullanmak gerekir. Enerji tasarrufu olan lambaların kullanılması gerekir.

Editör: TE Bilişim