Haber Fuat Bulut

Güneydoğu Ekspres Diyarbakır - TÜRKONFED ve İş Bankası işbirliğiyle 2018 yılında 5 kent ile başlayan ve 1500 KOBİ’ye ulaşan Dijital Anadolu Projesi’nde 2019 yılının 3’üncü toplantısı Diyarbakır’da yapıldı. Dijital liderleri Diyarbakırlı KOBİ’ler ile buluşturan ve DOGÜNSİFED ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantının açılışı, Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu tarafından gerçekleştirildi.

Vali Güzeloğlu, dijitalleşmenin önemini vurgularken, “Tüketim ülkesinden üretim ülkesine dönüşmek en öncelikli hedeflerimiz arasında yer almalı. Artık kendi teknolojimizi üreten bir merkez olmalıyız. Diyarbakırımız bu merkezlerden biri olma potansiyeline sahiptir” dedi. Diyarbakır’ın dijitalleşmesi için çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Güzeloğlu, dijitalleşmenin bugünü ve geleceği okumanın ana kavramı olduğunu ifade etti.

“İyi bir tüketici olmak dijitalleşmek değildir”

Vali Güzeloğlu, şunları söyledi:

“Bireyden kuruma dijitalleşme okumasının yapılması gerekiyor. Bu konuları ele alırken en temel düzeyde anlatıp, erişilebilirliğe odaklanmalıyız. Bugün erişilebilir olmak çok önemli. Diyarbakır sadece tarımda değil aynı zamanda hizmetler sektörü ile de öne çıkmaktadır. Dijitalleşmede kamu kurumlarının öncülük ve taşıyıcılık görevi üstlendiğine inanıyorum. Kentimizin gelecek hedeflerini belirlemek için bir Yenilikçilik Platformu kurduk. Teknopark ve Agropark’ın kurulmasını hedefliyoruz. Kurumsal ve teknik altyapıyı tamamladık, finansal ortaklıklar da bitti. Kentlerin yönetimi ve kendi geleceklerini doğru yönetmeleri için dijitalleşmeyi temel yapmalıyız. İyi bir tüketici olmak dijitalleşmek değildir. Eğitimin ilk fazından itibaren düşünen, geliştiren, icat çıkartan bir yapı kurmamız gerekiyor. Tüketim ülkesinden üretim ülkesine dönüşmek en öncelikli hedeflerimiz arasında yer almalı. Artık kendi teknolojimizi üreten bir merkez olmalıyız. Bu merkezlerden birinin de 10 bin yıllık geçmişi, kültürü ve coğrafyasıyla Diyarbakırımızın olması için çalışıyoruz.”

“Diyarbakır neden teknoloji vadisi olmasın”

Diyarbakır’da görev yaptığı 3 yıllık süreçte 150 robotik sınıf oluşturulduğunu anlatan Güzeloğlu, önceki gün ziyaret ettiği Kocaköy’de çocukların yeni icatlarına tanıklık ettiğini söyledi. İş Bankası’nın Silikon Vadisi’nde şirket açtığını hatırlatan Güzeloğlu, “İş Bankası bu şirketle doğru bir yaklaşım sergilemiştir. Benim 3 yıla yakın Yönetim Kurulu Başkanı olduğum Türkiye’nin Bilişim Vadisi Projesi’nde artık alternatif olarak bu ülkede kendi teknolojisini üreten bir merkez olmak durumundadır. Oraya başlarken iddiam oydu. Önemli bir yere getirdik. Gelin bu vadilerden biri, 10 bin yıllık geçmişi, 33 medeniyete, kalkınmanın, gelişmenin, tarımdan ticarete bölgesini etkileyen bir merkez olarak öne çıkan Diyarbakır’da neden olmasın. Amacımız bu, hedefimiz bu.”

“Dijitalleşme, küresel rekabette kapıları açan anahtardır”

Toplantıya ev sahipliği yapan DOGÜNSİFED Başkanı Aziz Özkılıç ise dijitalleşmenin küresel rekabette kapıları açan anahtar olduğunu vurguladı. Özkılıç, konuşmasına şöyle devam etti: “Hedefler ulaşmak için yola çıkmak gerekiyor. Yolculuğun güvenli geçmesi ise bilgiye ulaşmaktan ve yol haritanızı hazırlamaktan geçiyor. Küresel rekabette artık dijitalleşme kapıları açan anahtar. O nedenle işletmelerimiz, sektörlerimiz ve bölge ekonomimiz için dijitalleşmeyi avantaja dönüştürmek önem kazanıyor. Rekabette ayakta kalmak için yenilikçi ve vizyoner politikalar uygularken; KOBİ’lerimizin de dijital yetkinliklerini artıracak mekanizmaları kurmalıyız.”

Dijitalleşmenin yeni kodlarının ele alındığı etkinliğin açılışında konuşan TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan, dijitalleşmenin verimlilik artışı yaratacak şekilde Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınması için bir kaldıraç olduğunu vurguladı. Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek ise “KOBİ’lerimizin gelecekte güçlü bir şekilde var olabilmelerinde dijitalleşmeyi iş süreçlerine ne kadar kattıkları belirleyici olacak” diye konuştu.

Toplantı sunum ve konuşmalarla devam etti

Açılış konuşmalarının ardından toplantıda Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz, “Alacak Riski Yönetiminde Yeni Dönem: Karekodlu Çek” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Netizen Kurucusu Ümit Öncel moderatörlüğünde gerçekleştirilen Dijitalleşme ve Özel Sektör Paneli’nde Reeder Kurucusu Sezen Sungur Saral ve Siemens Türkiye Dijitalizasyon ve Endüstri 4.0 Pazarlama Müdürü Derya İren söz aldı. Logo Yazılım Satış Müdürü Özlem Ersöz, Dijital Çağ başlıklı bir konuşma yaparken, MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut, Kurumların Dönüşümü konusunu ele aldı. Dijital Anadolu Diyarbakır toplantısı katılımcılarla “dijital soru-cevap” uygulaması ile sona erdi.

Proje 2018’de başladı

Anadolu’da üretime odaklanmış sektörlerin dijital dönüşümüne katkıda bulunmak amacıyla Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) ve Türkiye İş Bankası işbirliğiyle 2018 yılında başlatılan Dijital Anadolu Projesi, 2019 yılında hız kesmeden devam etti. Geçtiğimiz yıl 5 kentte 1500 KOBİ’ye ulaşan Dijital Anadolu Projesi, 2019 yılında Denizli ve Elazığ’dan sonra Diyarbakır’da düzenlendi.

Editör: TE Bilişim