Diyarbakır'ın sevilen yemeklerinden olan bamya, hem kış, hem de yazın tüketilen lezzetli bir besin. Kışın kurutması ile etlisi ya da meftunesi yapılan besin değeri yüksek olan bamya, mevsimin de tazesiyle yapılınca da aynı tadı veriyor.

Gerekli malzemeler:

600 gram bamya

300 gr kuzu et

1 adet kuru soğan

3 adet büyük boy domates

1 yemek kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı limon tuzu

1 yemek kaşığı pul biber

1 yemek kaşığı kaya tuzu

1 adet orta boy limon

200 gr tereyağı veya zeytinyağı tercihinize bırakılmış 

Yemeğin yapılışı

Ocağa aldığımız tencereye yağımızı katıyoruz. Ardından kuşbaşı şeklinde doğradığımız eti ilave edip karıştırıyoruz. Etlerimiz hafif kavrulduktan sonra ince halde doğradığımız kuru soğanımızı katıyoruz. Et ve kuru soğanımızı harmanladıktan sonra domates salçamızı ve ardından pul biberi, kaya tuzu ile limon tuzunu yemeğimize ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.

Öncede sap kısımlarını kestiğimiz bamyaları yemeğimize ekliyoruz. Dörde böldüğümüz bir adet limonumuzu da yemeğe ekliyoruz ve pişmeye bırakıyoruz. Yemeğimiz pişmeye yakın zamanda kabukları soyulmuş ve küp şeklinde doğranmış domatesleri ilave edip tencerenin kapağını kapatıyoruz. 20 dakika kadar kısık ateşte piştikten sonra yemeğimizi ocaktan alıp dinlemeye bırakıyoruz. İsteğe göre, pilav, ayran ve salata ile servis ediyoruz. Afiyet olsun.