DİYARBAKIR - 1 Eylül Dünya Barış Günü dolaysıyla Diyarbakır başta olmak üzere birçok kentte etkinlikler yapıldı. Yapılan etkinliklerde barış ve demokrasiye vurgu yapıldı. Diyarbakır’daki mitingde “Kardeşliğin dünyasını emek ve mücadele ile kuracağız” denirken, İstanbul’daki mitingde Ahmet Türk’ün mesajı okundu. Türk, mesajında 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü kutladı.

1 Eylül Dünya Barış Günü dolaysıyla Diyarbakır başta olmak üzere birçok kentte etkinlikler yapıldı. Yapılan etkinliklerde barış ve demokrasiye vurgu yapıldı.

HDP’nin 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla İstasyon Meydanı’nda düzenlenen etkinliğe büyük bir kalabalık katıldı. Mitingde KESK, DİSK, TMMOB ve TTB üye ve yöneticileri “Kardeşliğin dünyasını emek ve mücadele ile kuracağız” dediler.

ESP Eş Gene Başkan Yarımcısı Beycan Taşkıran mitingde yaptığı konuşmada, “Bizim barışımız Türkiye halkı ve Ortadoğu halkıyla olacak” dedi.

Şırnak’ın Silopi ilçesinde 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne ilişkin açıklama yapıldı. Yapılan açıklama da bütün halkların özgür bir şekilde kalıcı bir barış için hazır olduğunu söylendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi ise, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Açıklama da her şeyden önce toplumlar arasında barışın ve kardeşliğin oluşmasının önemli olduğu söylendi.

Bingöl’de de aynı amaçla bir araya gelen grup bir açıklama yaptı. Açıklama yapan Bingöl Belediyesi Meclis Üyesi Evindar Solmaz, yaşadıkları coğrafyada barışı savunmanın her zamankinden daha elzem ve hayati olduğunu belirtti.

Karanfiller dağıtıldı

1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi basın açıklaması yaptı. Dernek binasında konuşan İHD MYK Üyesi Sait Çağlayan, barışın egemen olduğu günlerin yakın olduğunu söyledi. Ülkedeki en büyük sorunun Kürt sorunu olduğunu söyleyen Çağlayan, "O nedenledir ki İHD Türkiye’nin temel sorununun insan hakları ve demokrasi sorunu olduğunun altını çizmiş ve bu temel sorununun en önemli halkasının da Kürt sorunu olduğu tespitinde bulunmuştur. Türkiye’nin acil barış sorunu vardır" dedi.

 Ağrı’daki basın açıklamasında ise birlik ve beraberliğin her zamankinden daha önemli olduğu söylendi. Bitlis’in Tatvan ilçesinde ise vatandaş ve esnafa karanfil dağıtıldı.

İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri’nin, Kartal Meydanı’nda düzenlediği 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingi de onbinlerce kişi katıldı.

Hakkında açılan bir davadan dolayı imza vermek zorunda olduğu için Barış Mitingi'ne katılamayan ve yerine kayyım atanarak görevinden alınan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, mesaj gönderdi. Ahmet Türk'ün mitinge gönderdiği mesaj da, "Barış; adalet, eşitlik ve özgürlükle gelecek. Hem ülkemizde hem de bölgemizde çatışma ve savaşa karşı barışı örgütleyeceğiz. Bu vesileyle 1 Eylül Dünya Barış Günü kutlu olsun"  ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilişim