Haber Nermin Zengin

Güneydoğu Ekspres - Diyarbakır - Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 40 il ve 7 bölgede yaptığı yerel konferanslardan sonra 3-4 Ağustos'ta 600 delegenin katılımı ile Diyarbakır'da gerçekleştirdiği 1. Merkezi Örgütlenme Konferansı'nın sonuç bildirgesi açıklandı. HDP Genel Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklama ile bu konferasta örgütsel eksiklikleri giderme ve topluma umut olma kararlılığının vurgulandığı belirtildi.

Toplumsal muhalefetin birlikte mücadele etmesinin gerekliliğinin vurgulandığı açıklamada, "Şu çok açık ki, demokrasi, onurlu bir barış ve özgürlüklerin kazanılmasının ve güvenceye kavuşturulmasının biricik koşulu, toplumu örgütlemek ve toplumsal muhalefetin birlikte mücadele etmesini sağlamaktır. Partimiz son derece zorlu ve ağır baskı süreçlerinden geçmiş olmasına rağmen, kritik her siyasi dönemeçte demokratik bir rol oynamaktan asla geri durmamıştır. Bu tutum son yerel seçimlerde de iyice belirginleşmiş ve partimizin Türkiye siyasetinde belirleyici ve kararlı bir demokratik aktör olduğu bir kere daha ortaya çıkmıştır.

Açıklama yapıldı

Konferansımız sürerken, 4 Ağustos günü öğlen saatlerinde Eş Genel Başkanımız Sezai Temelli’nin bütün bileşen ve kurum başkanlarımızla ve delegasyonla birlikte yaptığı basın açıklaması, son dönem iç ve dış politikadaki gelişmelere dair konferansta dile getirilen görüş ve önerileri içermiştir. Açıklamada yapılan çağrıları gerçekleştirmek için mücadele edeceğiz" denildi. 

Açıklamanın devamında, “Demokrasiyi ve barışı mahallelerden, işyerlerinden, sokaklardan ve tüm yaşam alanlarından kurma kararlılığındayız. Bu anlayışımızla, toplumun her kesiminin demokratik, sosyal ve ekolojik taleplerini ortak mücadele konusu yapacağız. Emekçilerin ve yoksulların sırtına yüklenmeye çalışılan ekonomik krizin sonuçlarına karşı emeğin haklarını; yoksullaştırma karşısında dayanışmayı ve haklarımızı savunmayı; çatışma siyaseti karşısında barışı savunacağız” ifadelerine yer veridi.

‘İddiamız ‘Yeni Yaşam’ yoludur’

HDP yaptığı açıklamada son olarak şunları belirtti, “HDP’yi diğer tüm siyasi partilerden ayırt eden ve ‘Yeni Yaşam’ iddiasının en net karşılığı olan kadın özgürlükçü-eşitlikçi çizginin eril zihniyet tarafından parti hayatımızda, kurullarımızda ve gündelik yaşamımızda zayıflatıldığını, aşındırıldığını ve geriye düşürülmeye çalışıldığını tespit ettik. Erkek egemen sisteme karşı mücadelemizi sürdürdüğümüz gibi, parti içinde de yeniden güçlenen erkek egemen anlayışa karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdürecek, kadın siyaset tarzını partimizde egemen kılacağız.

Yeni dönemin örgütlenme atağında, toplumun yerelden ve yerinden demokratik örgütlenmesinin hayat bulmasının biricik yolu, kadınları hem parti içinde hem de toplumsal hayatta örgütlü kılmaktır. Başta eşbaşkanlık sistemimiz olmak üzere, eşit temsil ve kadınların parti hayatına etkin katılımı için erkek egemenliğine karşı kararlılıkla mücadele edeceğiz. Son dönemlerin en önemli konularından olan göç ve mülteciler hakkında etkili bir siyaset izleyeceğiz. Göç ve mülteciler konusunun derinlemesine ele alınacağı çalışmaları ilgili tüm örgüt ve kurumlarla ortaklaşarak gerçekleştireceğiz.”

Editör: TE Bilişim