Bekir GÜNEŞ/ÖZEL

Güneydoğu Ekspres-  Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Diyarbakır'da katıldığı iftar programında yaptığı açıklamalar tartışılıyor. Davutoğlu’nun çok tepki çeken 'Toledo' açıklamasına ilişkin yanlış anlaşıldığını belirtirken, AK Parti'ye yönelik de Suriye politikası olmak üzere bazı eleştirilerde bulundu. Davutoğlu'nun Diyarbakır'da yaptığı açıklamaları siyasetçiler, STK temsilcileri ve Sur'da yaşayanlara sorduk.

Bilici: önce Sur'da yaşananlarla yüzleşmeliler

İnsan Hakları Derneği Merkez Yürütme Kurulu üyesi üyesi Raci Bilici, Davutoğlu'nu daha öncede tanıdıklarını ve birçok kez görüştüklerini belirterek, "Davutoğlu'nun icraatlarını da biliyoruz. Diyarbakır'a gelmesi bizi heyecanlandırmadı. Davutoğlu'nun daha önce yaptığı pratikleri bundan sonra da yapacaklarının teminatıdır. Davutoğlu, Sur'da yaşananların birebir tanığıdır ve talimat verenidir. O dönemlerde de biz Davutoğlu ile görüşüyorduk. Sur'da farklı bir yol ve yöntem kullanılabilirdi. Sur yakılıp yıkılmayabilirdi. Davutoğlu'nun önce burada yaşananlarla yüzleşmesi gerekir ve özeleştiri vermesi gerekir. Biz diyalog ve barıştan ziyade şiddet yolunu seçtik ve zarar verdik diye" dedi.

Aydın: Toledo'yu Sur halkı unutmadı

Sur İnisiyatifi Sözcüsü Adil Aydın, Davutoğlu'nun Diyarbakır'da bir karşılığının olmadığını belirtti. Toledo açıklamalarının hafızalarda çok taze olduğunu ifade eden Aydın, "Diyarbakır halkı Davutoğlu'nun Diyarbakır'a gelmesini çok fazla benimsemedi.  Çünkü onun daha önce Toledo açıklamaları hafızalarda çok fazla yer bıraktı. Önceki gün yaptığı konuşmalar da çok tatmin edici değildi. Bir parti kurma düşüncesi yok ama ben burada varım diyor. Bu bölgede parti kurabilmeleri için önce kişisel karizmasının olması lazım. Davutoğlu'nda da böyle bir karizma yok. Davutoğlu'nun açıklaması da çok anlaşılmazdı. Şunu çok net diyebilirim ki Davutoğlu bir parti dahi kursa Diyarbakır'da bir karşılığı olmaz” dedi.

Aydın, “Sizler binalar, köprüler inşa edebilirsiniz ama önemli olan insanların gönlüne giden köprüleri inşa etmenizdir. Davutoğlu bu Sur olaylarında halkın gönlüne girmedi. Toledo'nun anlamı yıkmak yeniden yapmaktır. Ama bizim her şeyimiz yıkıldı kültürümüz gitti, insanlığımız ve medeniyetimiz gitti. Diyarbakır'a mal olmuş tarihi camiler ve kiliseler gitti. Tarihi evler gitti yerlerine ilginç şeyler yapıldı. Sur olaylarında devlet halka sahip çıkmadı ve elinde tepside olan fırsatı değerlendiremedi. Davutoğlu yıllardır sessizdi de şimdi niye sesi çıkmaya başladı" ifadelerinde bulundu.

Toledo başımıza yıkıldı Toledo mu kaldı

Surda yaşayan ve Sur esnafı da gazetemize yaptıkları açıklamada Davutoğlu’na olan tepkilerini dile getirdiler.

Sur'da pazarcılık yapan ve ismini vermek istemeyen 3 kişi şunları söyledi: "Toledo şehri şuan başımıza yıkıldı. Toledo şehri diye bir şey kalmadı ki. Bütün evler yıkıldı herkes evinden çıktı. Daha kimse kira parasını alamamış. Hani Toledo burası İspanyadır, burası Diyarbakır'dır."

‘Buraya gelmelerinin bir anlamı yok’

- Abi Sur Toledo'dan daha güzel bir şehir. Hakkını vermediler yaktılar yıktılar. Şimdi oy devşirmek için buraya gelmelerinin bir anlamı yok. Öncekilerden bir fayda gelmedi bunlardan da bir fayda gelmez." dedi.

- Ahmed Davutoğlu'nu çok beğeniyorum. Çok gönülden biri. Başkası olsa olmaz ama Davutoğlu çok başka biri. Ama parti kurarsa oy vermeyiz çünkü bizim partimiz bellidir. 

Sur'da esnaf olan Remzi Balsak ise, Davutoğlu'nun imaj tazelemek amacıyla Diyarbakır'a geldiğini belirterek, "Davutoğlu'nun gelmesi önemli bir konu bence. Tam da Arınç'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanında yer alarak görev aldığı bir süreçte Davutoğlu'nun buraya gelmesi çok önemli bence. Bu bir imaj tazeleme olarak geliyor bana. Yeni bir yola çıkacak ama imajını tazeleyerek çıkmak istiyor. Politik bir hamle ama bana çok samimi olarak gelmiyor. Açıklamaları çok samimi değildi ve çok net de gelmedi. Bölge insanı Erdoğan'ı ilk zamanlara karizma olarak görüyordu doğrusu Davutoğlu'da o karizma da yok. Davutoğlu'na burada bazı cemaatler ve STK temsilcileri destek verebilir ama çok bir destek olacağını zannetmiyorum" dedi.

Editör: TE Bilişim