Güneydoğu Ekspres- Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Sur ilçesindeki Gazi Caddesi, Melik Ahmet, İzzet Paşa, Hz. Süleyman ve İnönü Caddesi esnaflarıyla bir araya gelerek, istişare toplantısı düzenledi.

 Alaaddin Değirmen evinde düzenlenen kahvaltılı istişare toplantısına DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, meclis üyeleri, DİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Burç Baysal ve çok sayıda Sur esnafı katıldı. Burada konuşan Kaya, “Sur esnafının yaşadığı sorunları dinlediklerini belirterek. Yönetime geldiğimizde Sur’un yeniden yapılanma sürecine müdahale ederek, il valimiz öncülüğünde Sur’daki yanlış uygulamaları düzeltme çabası içinde olduk. Sur’daki mevcut yanlış uygulamaları dile getirmeye devam ediyoruz.  Bu tür toplantıları daha sık yapıp doğrudan Sur’daki esnafın görüşlerini alarak ilerliyoruz” dedi.

Kaya, istişare toplantısından önce Gazi Caddesi’nin trafiğe kapatılmasıyla ilgili bir anket çalışması yaptıklarını ifade etti. Anket için 186 işletme ile görüştüklerini ifade eden Kaya,  “İşletmeler ankette Gazi Caddesi trafiğe kapatılmasın diyor. Trafiğe kapatılma uygulamasının 10 yıl önce denendiğini ancak başarılı bir sonuç alınmadığını ifade ediyorlar. Anketin yüzde 70’i Gazi Caddesi üzerindeki esnaflarla yapıldı. Yüzde 30’u ise Melik Ahmet, Gazi Caddesi, İzzet Paşa, Hz Süleyman ve İnönü Caddesi’nde faaliyet gösteren esnaflarla yapıldı. 61 işletme yöresel ürün satıyor. Bu sayının artması  lazım. Esnafların DTSO’dan beklentileri ise, esnaf sorunlarıyla daha sık ilgilenmesi, kamu kurumları ve bankalarla iletişimin daha güçlü sağlanması. Ayrıca temizlik sorunu, araç park sorunu, seyyar satıcı sorunu, aşırı güvenlik kontrolü, adli sorunlar gibi sorunlar ankette yer aldı” dedi.

Kaya, kentte gelen tur araçlarının park yeri sorunlarını çözmeye yönelik  Trafik Şube ile ortak çalışma içinde olduklarını belirtti. Kaya, temel amaçlarının kentte gelen turistlerin yaya olarak Sur içinde gezmelerini sağlamak, bu durum esnaflarında daha çok satış yapmasını sağlayacağını dile getirdi. Gazi Caddesi’nin tümden trafiğe kapatılmasını doğru bulmadıklarını belirten Kaya, bu bölgede yaşanan  park sorununun da çözülmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca Sur esnafına yönelik  KOSGEB üzerinden kredi verilmesine yönelik çalışma yürütüldüğünü aktaran Kaya, bu konuyu ilgili makamlarla yoğun bir şekilde görüştüklerini söyledi

Daha sonra konuşan DİSİAD Başkanı Baysal, turizmin gelişmesini önemsediklerini, kentin kalkınması için turizm ve istihdamın önemine dikkat çekerek, bu alandaki yatırımları teşvik ettiklerini söyledi. Baysal, “ Sur içinde turizm açısından yapılacak her organizasyon oldukça önemlidir. Esnaflar ile birlikte yöresel ürün satışı organizasyonu oldukça önemlidir. Buradaki doğal alanı değerlendirmemiz lazım” diye konuştu.

İstişare toplantısının ardından DTSO Başkanı Kaya, meclis üyeleri ve DİSİAD Başkanı Baysal Gazi Caddesi’nde bulunan esnafları ziyaret ederek, sorunlarını diledi.

Editör: TE Bilişim