Güneydoğu Ekspres- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Vahap Saçaklıdır, Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’yle ilgili çıkan iddialara ilişkin açıklama yaptı. Büyükşehir Belediyesi’nin hayvanları uyuşturarak öldürdüğüne yönelik çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Saçaklıdır, iddiaların aksine Hayvan Barınağı’nı yenileme ve ‘Hayvan dostu kent’ için çeşitli çalışmalara başladıklarını kaydetti.

Otopsi sonucu basınla paylaşılacak

Basında yer alan haberlerle ilgili açıklama yapma zaruriyetinin doğduğunu belirten Saçaklıdır, “Bilgimiz dahilinde Hayvan Barınağı’nda 6 tane hayvan eks olmuş. Onlardan üçü hastalıklı küçük hayvan, bilgimiz dahilindeydi. Arkadaşları bir gün önceden ziyaret ettiğimde annesiz olan, anne sütü almayan küçük hayvanların kısa süre içerisinde eks olduğunu söylediler. Diğer bir hayvanın ise ileri derece uyuzluktan öldüğünü, bir hayvanın da hemen Hayvan Barınağı’nın yan tarafında ana cadde üzerinde trafik kazasından kaynaklı ölümü söz konusu. Bir diğer büyük hayvan da hayvan yemleri verilirken hayvanların kendi arasında boğuşurken ölmesinden kaynaklı bir ölüm. Tabi tüm bu iddiaların, işte hayvanları uyuşturucuyla öldürdüğümüzle ilgili bütün iddiaları reddediyoruz, bunu kabul etmiyoruz. Buna ilişkin de Tarım ve Orman Bakanlığı’na Bağlı Doğa ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ile irtibata geçerek bu hayvanları Elazığ’a gönderdik. Bunların otopsi sonucunu basınla da paylaşacağız. Kesinlikle hayvanların uyutulduğu ile ilgili bir şey söz konusu değil ve bunu da ispatlayacağız” dedi.

Hayvanların barınakta aç bırakıldığına dair iddiaların da olduğuna dikkat çeken Saçaklıdır, şunları söyledi: “Hayvanların orada aç bırakıldığı ile ilgili bir söylem var. Biz bunu da reddediyoruz. Bunu ispatlayarak reddediyoruz. Çünkü biz 8. Ana Jet Üstü’nden günde üç öğün temiz yem alıyoruz. Bunun yanı sıra, 7. Kolordu ve Devegeçidi Jandarma Bölgesi’nden yem alıyoruz. Gerçekten kaliteli bir yemle hayvanlar besleniyor. Hayvanların aç bırakıldığı iddiası da kesinlikle doğru değil.”

'Diyarbakır'ı hayvan dostu kent ilan edeceğiz'

 “Şimdi bunların tümünü bir kenara bırakarak biz bu kentte hayvanlarla beraber doğru bir yaşam, vatandaşları bu konuda bilinçlendirme gibi bir faaliyet içerisine girmeyi düşünüyoruz. Hayvan Barınağımız eski, yenileme çalışmaları başlattık. Tarım ve Orman Bakanlığı’na Bağlı Doğa ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ile görüşerek yüzde 40 hibeli geniş detaylı bir projemiz var. Onun ilk adımlarını da attık. Konuyla ilgili Meclisimiz karar aldı. Bunu hayata kısa sürede inşallah geçireceğiz. Hayvan dostu kent anlamında bir çalışmamız var ve bu kenti Diyarbakırımızı bu saatten sonra da hayvan dostu kent olarak ilan etmeyi düşünüyoruz” diyen Saçaklıdır, kentin 110 farklı yerinde hayvanların su içebileceği ve yem yiyebileceği noktalar oluşturacaklarını belirtti. Projeyi başta hayvanseverler olamak üzere birçok gönüllü ve kuruluşla ortaklaşarak yürttüklerini açıklayan Saçaklıdır, yaklaşık 10 gün içinde hayata geçireceklerini söyledi.

Editör: TE Bilişim