Güneş Ocağa / Özel Haber

Güneydoğu Ekspres - Diyarbakır’da yazın tazesi, kışın ise kurutmalıkları yoğun olarak tüketilen patlıcan ve biberler, ipe dizilerek güneşin altında kurutulmaya devam ediyor.  Diyarbakır’ın bir diğer vazgeçilmezi olan türlü yapımına da hız verildi. 

Diyarbakır’da her yıl olduğu gibi bu yıl da kış hazırlıkları yaz başından beri sürüyor. Yazın taze olarak tüketilen sebzeler, kış için de güneşin kavurucu sıcağına kurutulması için bırakılıyor. Her evin balkonun da güneşte kurutulan sebzeler aynı zaman da da renkli bir görüntü oluşturuluyor.

Bu yıl her ne kadar sebze fiyatları geçen yıllara göre daha pahalı olsa da vatandaş bu gelenekten vazgeçmedi ve kış için hazırlıklarını yaptılar. Ayrıca kurutmalıkları yapmanın en güzel yanı da komşuların birbirlerine yardım etmesi.

Diyarbakırlı kadınlar, güneşte kurutulmuş yaz sebzelerinin tadının daha lezzetli ve sağlıklı olduğunu belirttiler. Ayrıca kış ayında sebze fiyatları alım gücünün çok üzeride olduğu için de bir nevi ekonomik de oluyor.

Kadınlar ayrıca közledikleri patlıcan ve biberleri de donduruculara bırakıyorlar. Yine Diyarbakır’da kış için hazırlananlar arasında türlü de var. Hem hemen bütün evlerde Eylül ayında yapılmasına başlanan türlü ayrı bir meşakkatli. Domates, biber, patlıcan ve fasulye ocaklarda pişiriliyor ve şişeler dolduruluyor. Ve kışın içine et bırakılan türlünün tadı bir başka oluyor.

Editör: TE Bilişim