Güneydoğu Ekspres- TMMOB Diyarbakır Makina Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Emin Tümür, Kurban Bayramı tatiline çıkacaklar için önemli uyarılarda bulundu. Geçen yıllarda yaşanan kazalara da dikkat çeken Tümür şunları söyledi:

Türkiye`de geçtiğimiz son 3 yılda karayollarında meydana gelen kazalar nedeni ile 21.402 kişi hayatını kaybetmiş, 911.266 kişi yaralanmıştır. 

Rakamları düşündüğünüzde tablonun vahameti ortadadır. Bayram nedeni ile yola çıkan sürücülerimizi uyarıyoruz! Lütfen kurallara uyalım, yetkilileri de göreve çağırıyoruz! 


Lütfen daha fazla özveri ve dikkatle çalışın.


Bayram tatili ile birlikte trafik kazaları açısından riskli günlere giriyoruz. 2018 yılında yaşanan 1.229.364 kazada TÜİK istatistiklerine göre kusurların yüzde 89,44`u sürücüden, yüzde 8.44`u yayaya bağlı nedenlerden, yüzde 0,88`i yol kusurlarından, yüzde 0,60`si yolcu kusurlarından, yüzde 0,62`i ise araç kusurlarından kaynaklandığı tespit edilmiştir. Yine TUİK verilerine göre Diyarbakır’daki motorlu taşıt sayısı her geçen gün artmakta ve 2019 yılı itibariyle trafiğe kayıtlı  motorlu taşıt sayısı 124.456 ya ulaşmıştır. Kentimizde 2017 yılında gerçekleşen kaza sayısı 2.390 dan 2.533’e yükselmiştir. 


Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre 2018 yılında trafik kazalarında olay yerinde 3373 kişi, kazadan sonraki 30 gün içinde ölenlerle birlikte toplam 6675 kişi yaşamını yitirmiştir. 2019 yılının ilk altı ayında ise 1054 kişi; geçtiğimiz Şeker Bayramı tatilindeki trafik kazalarında da 101 kişi kaza yerinde yaşamını yitirmiştir. 

Tümür, ayrıca kazaların kamusal denetimin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirterek, "

Bütün bu kazalar kamusal denetimin önemini bir kez daha ortaya koymuştur.


Kazalarda, ağır tonajlı araçların neden olduğu trafik kazası oranı yüzde 31, otomobillerin neden olduğu trafik kazası oranı ise yüzde 60 olarak tespit edilmiştir.
İnsana bağlı trafik kazalarının sebepleri arasında başta gelen hususlar; aşırı hız, hatalı sollama, direksiyon başında uyuma ve emniyet kemeri takılmamasıdır.
Ölümlü kazalarda emniyet kemeri kullananların yüzde 24`ü hiç zarar görmeden kazayı atlatmakta, emniyet kemeri kullanmayanlarda bu oran yüzde 6`ya kadar düşmektedir. Emniyet kemeri kullanımının zorunlu olduğu ülkelerde ölüm ve yaralanma oranları, kullanımın zorunlu olmadığı ülkelere göre daha az olmaktadır." konuştu.

Makina Mühendisleri Odası ayrıca yola çıkacaklar için bir de video hazırladı

Editör: TE Bilişim