Güneydoğu Ekspres- Diyarbakır’daki sivil toplum örgütleri ve sendikalar, Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye operasyon hazırlığına ilişkin ortak açıklama yaptı. KESK, DİSK, TMMOB ve Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) oluşumunda yer aldığı Amed Emek ve Demokrasi Platformu tarafından yapılan ortak açıklamayı platformun Dönem Sözcüsü Doğan Hatun yaptı. “Savaşların, çatışmaların, ölümlerin ve göçlerin eksik olmadığı bölgemiz bugün yine yeni ve sonu belli olmayan sıcak bir savaşın eşiğindedir” diyen Hatun “Geçtiğimiz yıllarda Irak ve Suriye’de örgütlenerek bütün dünyaya korku salan İŞİD tehdidinin uluslararası koalisyonun da desteğiyle bertaraf edilerek istikrarın sağlandığı Rojava’ya yönelik siyasal iktidarın uzun zamandır süren müdahale tehditleri bugün artık ete kemiğe bürünmüştür” dedi.

‘SAVAŞ DRAMLARI DA BERABERİNDE GETİRİR’

Irak ve Suriye tezkeresinin TBMM’ye gideceğini hatırlatan Hatun “İçerde ve dışarda aylardır hazırlıkları yürütülen, kamuoyu desteği sağlanmaya çalışılan saldırının tezkeresi oylanmak üzere bugün meclise getirilmiştir. TBMM milletvekilleri bugün tarihi bir sorumlulukla karşı karşıyadır; Savaşın son derece yıkıcı insani ve çevresel sonuçlarının olacağı unutulmamalıdır. Savaş tezkeresine evet demek o bölgenin kadın, çocuk, yaşlı demeden tüm canlı yaşamın yok olma riskiyle karşı kaşıya kalması demektir. Nerede olursa olsun her çatışma ve savaş sakatlık, göç, işkence, ağır insan hakları ihlalleri ve büyük insani dramları da beraberinde getirmektedir” şeklinde konuştu.

‘ROJAVA, BUGÜNE KADAR TÜRKİYE’YE YÖNELİK BİR TEHDİT OLUŞTURMAMIŞTIR’

Hatun şöyle devam etti: “Bin yıllık komşumuz, ülkemizde de milyonlarca soydaşı olan Rojava’daki Kürt, Arap ve Süryani halklarının İŞİD tehdidi sonrası kendi topraklarını korumaya yönelik oluşturdukları yönetim modelleri kamuoyunda yaratılan algının tersine bugüne kadar Türkiye’ye yönelik herhangi bir tehdit oluşturmamıştır.  Bölge barışını tehdit eden bu bakış açısı Türkiye’deki halklara kazandırmayacağı gibi bölge halklarının bir arada, kardeşçe yaşamasına yönelik inançlarının da kırılmasına yol açacaktır. Emekçi halklarımızın bu düşmanlıktan hiçbir çıkarı olmayacağı gibi, savaşla ekmeği daha da küçülecek, içeride ve dışarıda daha fazla baskıya uğrayacak, demokratik hak ve özgürlükleri daha da budanacaktır.”

‘TÜM MİLLETVEKİLLERİ TEZKEREYE HAYIR DEMELİ’

Milletvekillerine tezkereye hayır deme çağrısı yapan Hatun şunları söyledi: “Ülkemizde ve bölgemizde eşit, adil, demokratik ve barışçıl bir yaşam kurmanın yegane yolu ülke içinde ve dışında savaşa dayalı politikalardan vazgeçerek, Kürt sorunu başta olmak üzere mevcut sorunları barış ve müzakere yoluyla çözmeye çabalamaktır. Bizler Amed Emek ve Demokrasi Platformu olarak tüm milletvekillerini meclise getirilen savaş tezkeresine hayır demeye çağırıyor, kardeş halklar arasında ırkçılığa, mezhepçi söylemlere, kin ve nefret tohumlarının ekilmesine karşı duran, birlikte barış içerisinde yaşamaya inanan herkesi bu savaşa karşı çıkmaya, ülkede ve bölgede barışı savunmak için ses çıkarmaya davet ediyoruz.”

Olası Kuzey Suriye operasyonu, kayyum protestosunun yapıldığı eylemede de damga vurdu. Eylemde kurulan serbest kürsüde konuşma yapan vatandaşlar operasyona tepki göstererek, Suriye halklarının yanında olduklarını söyledi.

Editör: TE Bilişim