Güneydoğu Ekspres- Yerel seçimlerden bu yana bölgede ve kentte, valilikler başta olmak üzere kamu kurumları ile seçilmiş yerel yönetimlerin ortaklığının kalmadığını ve bunun acilen çözülmesi gerektiğini belirten DTSO Başkanı Mehmet Kaya, “Bu olumsuz gidişatı Cumhurbaşkanı düzeltebilir. Böyle devam ederse Diyarbakır’da tıkanıklık olur” dedi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, yerel seçimlerden bu yana yerel yönetimler ile valiler arasında hiçbir görüşme, diyalog ve ortaklaşmanın olmadığını belirterek, yaşanan durumun kentin ekonomisine büyük zarar verdiğini söyledi.


Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, yerel ve ulusal medya temsilcileriyle bir araya gelerek kent ekonomisinin yaşadığı problemlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Kaya, kentteki kurum ve kuruluşların birbirleriyle olan ilişkilerine dikkat çekerek “Özellikle kamu yerel ilişkisinin zayıflığı, hatta ilişki zayıflığı belki yumuşak kalır, bir araya getirmeme, birlikte proje ortağı yapamama, oluşacak projelerde ortak çalışma yaratamamak ister istemez bu projelerin ilerlemesinde büyük sorun yaratmaktadır” dedi. 


Görüşmeler olmuyor 


Söz konusu durumun sadece Diyarbakır’da değil HDP’li belediyelerin bulunduğu birçok kentte yaşandığını söyleyen Kaya şunları söyledi: “Seçimin üzerinden 4 aya yakın bir süre geçmesine rağmen sadece Diyarbakır değil, bölgenin önemli bir kısmında belediyelerin ve vilayetlerin ortak olduğu, kentin gelişimi için çok önemli olan Organize Sanayi Bölgesi yönetim kurulları, kalkınma ajansları, o kentin yarattığı kamu yerel işbirliğine dayanan işletmeler, yapılar çalışamaz durumda. 4 aylık bir sürede bu çalışamayan yapı ister istemez bizlerin de çalışmalarımızda, yalnızca DTSO değil, sizlerin de belki STK’ların da kurumların da yol alırken sorunlar yaşanmasına neden olmaktadır." 


‘Bunu geçmişte de yaşadık’


Geçmişte de buna benzer durumların yaşandığına dikkat çeken Kaya, “Biz bunları geçmişte de yaşadık ve bu diyalogsuzluğun süreç içerisinde Türkiye siyasetine de zararlarını gördük. Bölgede de hem siyasete hem de ekonomik anlamda büyük zararlarını gördük. Yeniden buna dönmenin bir anlamı yok” şeklinde konuştu.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulunan Kaya şunları söyledi: “Cumhurbaşkanımızın acilen bunu çözmesi gerekiyor. Kamu ve yerel arasındaki diyalogsuzluk tamamen ülkenin içinde bulunduğu siyasi atmosferden kaynaklıdır. Seçimlerden sonra oluşan psikoloji halen devam etmekte. Bölgedeki kamu yöneticileri ve yerel yöneticiler birlikte hareket etmeli, bu bir zorunluluktur. Kamu yapıları,  bölgede işlevsiz durumda. Bu durum bölge ekonomisini olumsuz etkiliyor. Kentin önemli projelerinde bütün kurumların yan yana olması gerekir. Bu olumsuz gidişatı Cumhurbaşkanı düzeltebilir. CHP’li belediyelerde sorun yaşanmıyor. Kentin belediye başkanı ve valisi bir araya gelip konuşuyorlar. Ancak bunu kentimiz ve bölgemiz için söyleyemeyiz. Kamu ve yerelin ortak çalışması olmazsa olmazdır. Seçilmişler ve kamu yöneticilerin işbirliği yapmasını anayasa zorunlu kılıyor. Bakanlık ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği üzerinden mesajlarımızı hükümete ilettik. Böyle devam ederse Diyarbakır’da tıkanıklık olur. Fakat Cumhurbaşkanımızın atacağı bazı önemli adımlar bölgedeki kamu yöneticilerinin de bu konuda yerel yönetimlerle işbirlikleri çalışmalar birlikte hareket etmeyi de getirecektir. Cumhurbaşkanımızın bu müdahaleyi yapıp gerçekten bölgede çalışmayan bu yapıları aktifleştirmesi gerekir.”


Sur’daki dükkanlar için bakanlığa başvuru


 2 Aralık 2015’ten bu yana sokağa çıkma yasağının devam ettiği Sur’un Yeni Kapı Sokağı’nda inşaatı devam eden dükkanlar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na taleplerini ilettiklerini aktaran Kaya, şunları söyledi: “Yeni Kapı Sokağında yapılan 86 dükkan için hazırladığımız projemizi Çevre Şehircilik Bakanlığına sunduk. Bakanlık projemizi olumlu buldu. Yapımı biten iş yerlerin ihaleye açılıp satılması yerine orada konumlandırmayı biz yapmak istiyoruz. Yeni Kapı Sokağı turistik gezi haline getirmeyi planlıyoruz. Açık hava AVM’si gibi Diyarbakır’ın dışarıya hitap eden markalarını oraya konumlandırmak istiyoruz. Yine civarda 80 tescilli yapı var. Bu tescilli evlerin restorasyonu için projesi dahi hazırlanmamış. Oda olarak bu tescilli yapıların restorasyonunu yapmak istiyoruz.”

Editör: TE Bilişim