Güneş Ocağa/Özel


DİYARBAKIR- Yorulduğu için Türkiye Gazeteciler Sendikası Şubesi'nin balkonuna düşen ender görülen kuşlardan olan Ebabil Kuşu, gazeteciler tarafından koruma altına alındı. Bir süre su ve gıda ile beslendikten sonra kendine gelen Ebabil Kuşu, Sendika Temsilcisi Mahmut Oral tarafından Kırklar Dağı'nda doğaya salındı. 

Birçok kuş türünden farklı özelliklere sahip olan ve aerodinamik bir yapısı olan bir Ebabil Kuşu, Türkiye Gazeteciler Sendikası Diyarbakır Şubesi'nin balkonuna düştü. Yorgun ve bitkin olduğu gözlenen ve gazeteciler tarafından koruma altına alınan bu nadir görülen kuş, kendine geldikten sonra doğaya salındı. Ebabil Kuşu'nu fark ettikten sonra su ve gıda ile bir süre beslemeye çalışan Sendika Temsilcisi Mahmut Oral, kuşun kendine gelmesi sonrasında bunu Kırklar Dağı'na götürüp doğaya saldı. Kırklar Dağı'nda gökyüzüne salınan Ebebil Kuşu, kısa bir süre sonra kanatlarını çırparak Dicle Nehri üzerinden süzülerek Hevsel Bahçeleri içinde kayboldu.

Ebebil Kuşu nedir?

Çoğu zaman Kırlangıçlarla karıştırılan ancak ondan farklı olan bu ender görülen kuş, gece - gündüz havada kalabilen bir kuştur. Geceleri de görme yetereğine sahiptir. Yalnızca üreme dönemlerinde yere inip, kayalıklardaki ve yüksek binaların çatılarındaki yuvalarında uyurlar. Sürüler halinde, tiz çığlıklar atarak uçarlar. Ayaklarının üstünde diğer kuşlar gibi dik bir şekilde duramazlar.

Hayatlarının yüzde 90'ı havada geçer

Çıkardıkları sesler, görüntüsüyle görenleri büyülemektedir. Yaklaşık 17 santim olan bu kuşlar Ebabil (Apus apus), sağangiller (Apodidae) familyasından gelmektedir. Genellikle şehirlerde yaşayan bu kuş türü, kırlangıç kuşuyla benzediği için zaman zaman karıştırılmaktadır. Ebabil kuşu yaşam sürelerinin yüzde 90’ını havada süzülerek geçirirler. Ebabil kuşlarının çok sayıda türü vardır. Türkiye’de ise bu türlerden 4 tanesi yaşamaktadır. Bu kuşlar göçmen kuşlar arasında yer almaktadır. Türkiye soğuk olduğu için kış aylarında Afrika’ya göçerler. İlkbaharın sonuna doğru da tekrar Türkiye’ye gelirler. 

27 yıl yaşıyorlar

Ebabil kuşlarının ortalama ömür süreleri ise 27 yıldır. Yuvalarını kalabalık yerlere yapmazlar. Bumeranga benzer kanatları kısa ve çatallı bir kuyruk yapısına sahiptirler ana rengi kahverengi olarak bilinen Ebabil gökyüzünde siyah renge bürünmektedir. Uçarken kanatlarını asla kapatmazlar yuvaları çatıların uzak noktasındadır ve çok hızlı hareket ederler. Ebabil kuşu tüm canlılardan kaçmaya çalışır ve bunun için hızlı ve çevik bir vücut yapısına sahiptir.Onları beslenirken ya da yerde yürürken görmeniz mümkün değildir denilemez ancak çok da nadirdir.

'Bulduğunuzda doğaya salın'

Uzmanlar, hayatlarının büyük kısmını gökyüzünde geçiren ancak bazen yönlerini şaşırarak ya da yoruldukları için yere düşen Ebabil Kuşları'nı bulanların, herhangi bir şey yapmadan hayvanın bir süre dinlenmesini sağladıktan sonra açık alanda gökyüzüne salmasını ve hayvanın bu sayede hayatta kalabileceğini belirtiyorlar. 

Kuran-ı Kerim'de ismi geçen kutsal kuş
Kuran-Kerim’de Fil Suresi'nde yer alan bilgilere göre, Ebabil kuşları Kabe’yi yıkmak için gelen; Ebrehe ve kalabalık fil ordusunu gagalarıyla taşıdıkları taşları atarak yenilmelerine sebep olmuşlardır. Ebabil kuşları ismi Kuran-ı Kerim'de geçen nadir kuşlardandır. 

Editör: TE Bilişim