Haber Güneş Ocağa

Güneydoğu Ekspres Diyarbakır  - İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, son bir yıllık kadına yönelik şiddet bilançosunu açıkladı. Şube binasında düzenlenen toplantıda konuşan İHD Kadın Komisyonu Üyesi Ezgi Sılademir, her gün 3 kadının öldürüldüğünü belirterek, 2019 yılı içerisinde Diyarbakır’da dört kadının vahşi bir şekilde yakınları tarafından öldürüldüğü hatırlattı.

 İHD’nin hazırladığı “25 Kasım 2018 ile 25 Kasım 2019 tarihleri arasında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Kadına Yönelik Şiddet Raporu”nu ise İHD Kadın Komisyonu Üyesi Derya Yıldırım okudu.

  600 vekilden 102’si kadın

 Raporda, Dünya Ekonomik Formu tarafından Cinsiyet Eşitliği 2018 raporuna göre Türkiye’nin 149 ülke arasında 130’uncu sırada yer aldığı belirtilerek, “Ülkenin mevcut siyası yapısı, toplumsal cinsiyet eşitliğini yok saymakta ve siyasetçilerin söylemleri de bu yönde olmaktadır. Mevcut politikalar kadını daha çok ev içine hapsetmekte, toplumsal hayattan ve toplumsal yaşama eşit katılımdan uzak tutmaya çalışmaktadır. Kadınların siyasete katılımı erkeklerle eşit oranda olmamaktadır. Parlamento’da 600 milletvekilin yalnızca 102’si kadındır. Ülkenin Parlamentosu aslında bu hali ile toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin en çarpıcı göstergesidir. Kadın politikalarına erkekler karar vermektedir. Siyasette yer alabilme imkanı bulabilmiş kadınlar etkili alanlarda değil daha tali alanlarda görev almaktadır. Siyasete katılımdaki bu düşük oran yalnızca milletvekilliği olma şeklinde değildir, bugün siyasi partilerin içindeki temsiliyette kadınlar yok denecek kadar azdır” denildi.

Bölgede 54 kadın öldürüldü

 İHD’nin son bir yıl içinde yer alan kadına yönelik şiddet raporunda, 16 kadının intihar sonucu gerçekleşen ölümlerin haricinde, aile içi ve toplumsal alanda gerçekleşen erkek şiddeti sonucu Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 54 kadın öldürüldüğü, 13 kadının ise şüpheli bir şekilde ölü olarak bulunduğu, 61 kadının yaralandığı, 9 kadının ise cinsel saldırıya uğradığı belirtildi.  Aile içi ve toplumsal alandaki cinayetlerin gerçekleştiği illerin de yer aldığı raporda, Urfa’da 8, Diyarbakır’da 7, Antep’te 6, Maraş’ta 5, Batman’da 4, Malatya’da 4, Mardin’de 3, Iğdır’da 1, Elazığ’da 3, Tunceli’de 3, Ağrı’da 3, Erzurum’da 2, Van’da 1, Bitlis’te 1, Şırnak’ta 1, Bingöl’de 1 ve Hakkari’de 1 olmak üzere 54 kadının öldürüldüğü vurgulandı.

 Cinayetlerin gerçekleşme biçimi

 Raporda, aile içinde 29 kadının ateşli silahlarla, 6 kadının kesici-delici silahlarla, 2 kadının yakılarak, 1 kadının boğularak, 1 kadının darp edilerek ve 2 kadının tespit edilemeyen bir şekilde öldürüldüğü; 4 kadının ateşli silahlarla, 8 kadının kesici-delici silahlarla ve 28 kadının ise darp edilerek yaralandığı ifade edildi. Raporda, toplumsal alanda ise 11 kadının ateşli silahlarla, 2 kadının kesici-delici silahlarla öldürüldüğü; 6 kadının ateşli silahlarla, 3 kadının kesici-delici silahlarla, 9 kadının darp edilerek yaralandığı belirtildi.

 Raporda, Batman’da 1, Erzurum’da 1, Erzincan’da 2, Hakkari’de 2, Antep’te 1, Malatya’da 2, Diyarbakır’da 2, Ardahan’da 1 ve Siirt’te 1 olmak üzere 13 kadının ölümün kuşkulu olduğu vurgulandı.

Editör: TE Bilişim