Haber Fuat Bulut

Güneydoğu Ekspres - Diyarbakır’da Karayolları 9.Bölge Müdürlüğü ve Bağlar Belediyesi tarafından davet yöntemi ile yapılan ihalelerin iptal edilmesini isteyenlere Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ve Diyarbakır Ticaret Borsası’ndan sonra Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD) de eklendi.

DİSİAD Başkanı Burç Baysal, yaptığı yazılı açıklamada, “Süreci hayretle izlediklerini” ifade ederek, “Bu minvalde, Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü tarafından 30 Aralık 2019 tarihinde davet ve pazarlık usulü ile Diyarbakır-Mardin Karayolu asfalt ihalesi yapılmış ve yüzde 20,29 oranında kırım ile ihale Diyarbakır dışında bulunan bir taahhüt firmasına verilmiştir. Aynı şekilde Bağlar Belediyesi Başkanlığı tarafından, kent merkezinde yapılacak yol ve asfalt yapım ihaleleri için Diyarbakır dışındaki firmalara davetiye gönderilmiş, kentimizde bu işleri yapacak güçlü ve donanımlı firmaların bulunmasına rağmen firmalarımız davet edilmeden ihaleler gerçekleştirilmiştir” dedi.

“İşletmelerin rekabet alanı daralıyor”

Söz konusu ihalelerin usulüne uygun yapılmadığını ifade eden Baysal, kent ekonomisine zarar verildiğini vurguladı. Baysal, açıklamasında şunlara dikkat çekti:

“Firmalarımızın rekabet alanlarını daraltarak iş hacimlerine olumsuz etki etmektedir. İlimizde bu alanda faaliyet gösteren firmaların yaptıkları işlere bakıldığında, her birinin kendi alanında yeterli alt yapı ve donanıma sahip oldukları görülecektir. Bu nedenle yapılan bu işlemlerin ileride daha büyük yanlış ve zararların doğmasına neden olacağı aşikardır. Seçilmişlerimizin kente dair ekonomik politikaları değerlendirme toplantılarında, reel ve elzem olan bu konuları ele almamaları ve yapılan çağrılarda, kentin yerel dinamiklerinin de içine alınmaması böylesi koşulların dogmasına maalesef ki sebebiyet vermektedir.

“Bu yöntemi kabul etmiyoruz”

Böylesi bir tabloya rağmen, birçok kurumumuzda rekabete açık ihaleler yapılırken, Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü ve Bağlar Belediyesi Başkanlığının, ihaleleri şeffaf bir biçimde yapmamaları, davet yöntemiyle anlaşmalı ve adeta adrese teslim ihaleler yapmaları ve ihaleler için Diyarbakır’ın en güçlü ve en deneyimli taahhüt firmalarına davetiye göndermeden, çoğunluğu il dışındaki firmaları davet ederek ilimiz sınırları içerisindeki altyapı ve hizmet işlerini ihale etmeleri kentimiz ve firmalarımız adına kabul edilemez bir durumdur.

“Diyarbakır sahipsiz değildir”

Bürokrasinin ve atanmışların bu kadar yüksek oranda inisiyatif almaları kentimizin sahipsiz olduğu kanaatini doğurur ki; bu kentin sahipsiz olmadığının bilinmesinde fayda var. Hal böyle iken kent dinamiklerinden oluşan kurumumuzca, kent içindeki firmalarımızın saf dışı bırakılmasının kabullenemez bir durum olduğunu belirtmek isteriz. STK’lar haricinde kent seçilmişlerinin de olaya bir an önce müdahalede bulunmalarını talep ediyoruz. Kentimiz adına seçilenlerin asli sorumluluklarından birinin de rekabet ortamı korunarak kent ekonomisine değer katmak ve mevcut işverenleri korumak olduğunu hatırlatırken; Sağladıkları istihdam ve en ağır rekabetçi koşullarda bile başarılı işler çıkararak bölge ve ülke ekonomisine önemli oranda katkı sağlayan taahhüt firmalarının, keyfi ve hukuksuz yollarla ihalelere girme koşullarının ortadan kaldırılmasının izahının olmadığını kanaatiyle bir an önce kentin seçilmişlerini ve sorumluları göreve davet ediyoruz.”

Editör: TE Bilişim