Güneş OCAĞA / ÖZEL HABER

Güneydoğu Anadolu denince herkesin aklına ilk gelen yerlerden Diyarbakır. Binlerce yıldan bu yana farklı kültürlerin bir arada yaşadığı Diyarbakır sadece Surları, tarihi yapıları ve sahabeleriyle değil aynı zamanda zengin mutfağıyla da bilinir. Diyarbakır’ın zengin mutfağı lezzet kaşifleri için birbirinden güzel tatlar barındırıyor.

Kadim şehir Diyarbakır’ın meşhur tatları şunlardır: 

-Diyarbakır’ın en lezzetli yemeklerinden olan ciğer kebabı sabah kahvaltılarının, öğle ve akşam yemeklerinin vazgeçilmez bir öğesidir. Kuzu ciğerinden yapılan ciğer kebabının lezzetine doyum olmaz.

-Meftune Diyarbakır'ın en bilinen lezzetlerinden bir tanesidir. Tadındaki ekşilik sumaktan gelir. Patlıcanlı ya da kabaklı olarak hazırlanabilir. En makbulü etle hazırlananıdır.

-Pıçık hıllorik; küçük bulgur toplarından oluşan ve bol yoğurtla servis edilen güzide bir yemektir. Bir diğer adı hılloriktir.

-Nardanaş yağsız kıyma, soğan, köftelik bulgur, pul biber, tereyağı, salça, su ve nar ekşisi ile yapılan Diyarbakır yemeğidir. Dilerseniz nar taneleri ile de tat verebilirsiniz

-Duvaklı pilav yemesi en lezzetli pilavlardan bir tanesidir. Kıyma ve badem pilavın üzerinde süzülür.

-Mahlepli Diyarbakır çöreği yassı ya da pelik şeklinde hazırlanan, bol mahlepli bol lezzetli bir çörektir. Susamla süslenir.

-Kaburga dolması koyun kaburgası iç pilavla doldurulur, iç pilavında yenibahar, bol karabiber ve salça vardır.

-Serbizer bir nevi mercimek çorbasıdır. Ancak yeşil ya da kırmızı değil kara mercimekle hazırlanır.

-Elma düzmesi biber dolması gibi hazırlanır, ekşi ve tuzlu bir lezzettir. İkiye ayrılıp içi etle doldurulur ve sonra tencerede pişirilir.

-Sumak suyu Diyarbakır mutfağının en lezzetli içeceklerinden bir tanesidir. Yoğunlaştırılmış hali sumak ekşisidir.

-Paluze tatlısı Osmanlı mutfağında da yerini alan paluze tatlısı cevizli üzümlü pekmez tatlısı olarak da bilinir.

-Tırşik Kahramanmaraş mutfağında da rastlanan tırşık, türlü yemeği gibi servis edilir. İçine nohut da konulur.

-Kibe mumbar kuzu sakatadından yapılır. Mumbarın içine nane ve bolca baharat konulur. Eşsiz bir lezzete sahiptir.

Derin bir kabın içerisinde yukarıda belirtilen malzemeler karıştırılır. İç harç hazırlanır. İşkembeler kibe dolmasının büyüklüğüne göre kesilir ve dikilir. Kese şeklinde dikilen kibelerin içi doldurulur ve dikilerek kapatılır. Bumbarlar içinde harç doldurma işlemi yapılır.

 Kibe ve bumbarlar ayrı tencerelerde üzerlerine su alınarak yaklaşık 2.5-3 saat kısık ateşte pişirilir. Su miktarı azaldıkça üzerine sıcak su ilave edilir. Tuzu kontrol edilir. Mutlaka sıcak olarak servis edilmesi gerekir.

-Habenisk bir nevi mercimek köftesidir ama lezzeti dillere destandır.

-Karpuz, tabii ki de Diyarbakır'dan tüm Türkiye'ye yaptığı yolculukla yaz günlerinde herkesi mutlu eden Diyarbakır karpuzudur.

Editör: TE Bilişim