Fuat Bulut/ Özel Haber 

Güneydoğu Ekspres Diyarbakır - Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği’nin (TÜRMOB) ortak düzenlediği mesleki sınavlara yeni bir düzenleme getirildi. Düzenlemeye göre Mart ve Nisan’da Ankara’da yapılacak sınavların başvuru taahhütnamesinde KHK’li olmama şartı yer aldı.

Gazetemize konuşan Diyarbakır Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (DSMMMO) Başkanı Mustafa Vural, uygulamaya tepki göstererek, konuyu TÜRMOB Başkanlar Kurulu gündemine taşıyacaklarını söyledi.

Taahhütname şartı getirildi

Yeni düzenlemenin 2016’da yürürlüğe giren kamu kurumları ve kamu niteliğindeki meslek örgütleri ile ilgili 672 sayılı KHK’ya dayandırıldığını ifade eden Vural, “TÜRMOB, Anayasa’ya göre kamu niteliğindeki bir meslek örgütü. Dolayısıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı ile bağı var. Sınavlar da bakanlık ve TÜRMOB tarafından ortak organize edilmekte. Yeni uygulama e-sisteme yüklenmiş durumda. Sınava yeni girecek olan meslektaş adaylarımız bu taahhütnameyi imzalamadan sınav başvuru işlemini tamamlayamıyor. Kamu hizmeti vermeyen Serbest Mali Müşavirlik Sınavı için de bu uygulamanın getirilmesini kabul etmiyoruz” dedi.

Maliye Bakanlığı’nın istihbarat yazısına tepki

Maliye Bakanlığı’nın Vergi Dairesi üzerinden kendilerine “KHK’li varsa bize bildirin” yazısı göndererek istihbari bilgi istediğini belirten DSMMMO Başkanı Vural, şöyle devam etti: “Maliye Bakanlığı, KHK ile uzaklaştırılan varsa bana bildir diyor. Bakanlık bu yazıyı Vergi Dairesi’ne, Vergi Dairesi de bize soruyor. Bakanlık böyle bir tespit varsa beyanname vermesini engelleyeyim diyor. Devletin tespit edemediğini biz meslek örgütü olarak nasıl tespit edelim? Kamu kurumunun kendinden haberi yok. KHK ile görevden almak veya tespit etmek kolluk güçlerinin işi, bizim işimiz olamaz. Sakat bir uygulama var. Bizim böyle bir tespit hakkımız da yok, yetkimiz de.”

Editör: TE Bilişim