HABER MERKEZİ

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü ve Bağlar Belediyesi tarafından iddiaya göre davet yöntemi ile yapılan ihalelerin iptali için harekete geçti.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, konu ile ilgili yapmış olduğu açıklamada,  “İhaleyi alelacele yapmayı gerektirecek herhangi bir mücbir sebep yokken Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü ve Bağlar Belediyesi’nin yaptıkları ihalelerde birçoğu il dışında bulunan taahhüt firmalarına davetiye göndererek merkezleri Diyarbakır’da bulunan firmaları ihale dışında tutmaları kabul edilemez bir durumdur” ifadesinde bulundu.

DTSO Başkanı Kaya şunları söyledi:

“Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü 30 Aralık 2019 tarihinde davet ve pazarlık usulü ile Diyarbakır-Mardin Karayolu ihalesini yapmış, yüzde 20,29 kırım ile iş bir firmaya verilmiştir. Bu ihale sonucunda hem firmaların rekabet etmeleri engellenmiş, hem de çok düşük bir kırım ile iş ihale edilerek devlet zarara uğratılmıştır. Bağlar Belediyesi de kent içi asfalt ihalesi için Diyarbakır dışından çok sayıda firma davet ederken her nedense ilimizin en güçlü ve en donanımlı firmaları davet edilmemiştir.Bu da gerek kamu yararı, gerekse de taahhüt firmaların iş alma hakkının ihlalini açısından yanlış bir uygulamayı doğurmaktadır.”

 “İzah edilebilir bir gerekçe değil”

Geçmişte de Diyarbakır merkezli taahhüt firmalarının birçoğu batı illerinde nihale alamadıkları için şirket merkezlerini Diyarbakır dışına taşıdıklarını belirten Kaya, “Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü ve Bağlar Belediyesi tarafından yapılan davet usulü ihaleyle ilimiz dışındaki taahhüt firmalarına adrese teslim ihale vermeleri, yerli firmaların artık kendi illerinde ihale alamayacaklarını göstermektedir. Bu uygulamaların doğal sonucu olarak yerel firmalarımız tümü ya şirket merkezlerini bölge dışına taşımak, ya da kapatmak zorunda kalacaklardır. Birçok kurumumuzda rekabete açık ihaleler yapılırken bu iki kurumun davet yöntemiyle anlaşmalı ve adrese teslim şaibeli ihaleler yapmaları kentte çok ciddi kırılganlıklara neden olmaktadır. Sağladıkları istihdam ve en ağır rekabetçi koşullarda bile başarılı işler çıkararak bölge ve ülke ekonomisine önemli oranda katkı sağlayan taahhüt firmalarının keyfi ve hukuksuz yollarla ihalelere girme koşullarının ortadan kaldırılmasının izah edilebilir bir gerekçesi olamaz.

Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü ve Bağlar Belediyesinin yaptıkları şaibeli ihaleleri acil olarak iptal yoluna gitmemeleri durumunda, ihalelerin iptali konusunda odamız tarafından gerekli adli süreci başlatarak yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacağını buradan kamuoyuna bildiriyoruz” açıklamasında bulundu.

Editör: TE Bilişim